Magazin

Tarlós István a MÁV és a Volánbusz összevonását javasolja a kormányfőnek

Tarlós István, akit az önkormányzati választások után az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá neveztek ki, tizenkilenc pontban foglalta össze a kormányfőnek a közlekedés átalakításáról szóló javaslatait – írja a Népszava, amely megszerezte a levelet. Budapest előző főpolgármestere szerint ezeket még a koronavírus-járvány idején kellene meglépnie a kormánynak. A Népszava cikkét egyébként Tarlós István is megosztotta közösségi oldalán, amihez annyit fűzött: Racionálisan, észérvek mentén, mégha kellemetlen is néhol”.

Most lenne megfelelő alkalom sietve összevonni a MÁV-ot és a Volánt. A MÁV szárnyvonalakon gyér a forgalom, a Volán ezt könnyen kiválthatná. Az összevonás ráadásul most mérsékeltebb hullámokat verne (média, ellenzék, szakszervezetek) – javasolta Tarlós.

A Népszava úgy fogalmazott, hogy Tarlós István vélhetően nem az asztalfióknak címezte javaslatait, hiszen a levelét, amelyben az ingyenes parkolás előnyeit ecsetelte, két héttel annak bevezetése előtt küldte el.

Tarlós továbbá azt írta a lap szerint, hogy időben elcsúsztatható, de akár véglegesen elhagyható a fogaskerekű-projekt, mivel a használata inkább nosztalgikus időutazásnak tekinthető és felejthetőnek tartja a libegő megújítását is. Emellett úgy gondolja, hogy elvethető az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése és a budai fonódó második ütemének építése is. Halaszthatónak tartja az M3-as metróvonal Káposztásmegyerig történő meghosszabbítását, a 2-es villamos vonalának felújítását és a pesti rakpart alatti víznyomócső cseréjét is. Támogatja viszont a Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítését és bővítését és elengedhetetlennek tartja az M0-ás körgyűrű bezárását is, mégpedig az eredeti nyugati és északi nyomvonalon.

Egyébként a két állami közlekedési vállalat egybeolvasztásáról szóló előterjesztés már tavaly december óta a kormány asztalán van, de kormányzati döntés mindeddig nem született a helyközi közlekedési közszolgáltató társaságok összevonásáról, s úgy tudjuk, hogy nem csak a kormánydöntés maradt el az ügyben, hanem az is, hogy egyáltalán érdemben foglalkozzon a kormány egy esetleges összevonás lehetőségével. Az azonnali.hu még tavaly decemberben szellőztette meg a portál birtokába jutott, állítólag az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jegyzett minisztériumi munkadokumentumra hivatkozva azt, hogy újra előkerült a MÁV, valamint az immár országos lefedettséggel működő állami busztársaság, a Volánbusz egyetlen holdingba való szervezésének terve.

A kiszivárogtatott dokumentum szerint egyetlen közlekedési mamutvállalatba szerveznék a két társaságot, melyet MÁV-VOLÁN Nemzeti Közlekedési Vállalat Nonprofit Zrt. néven az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felügyelete alá rendelnének. A holding feletti tulajdonosi jogokat az állítólagos tervezet szerint az ITM átvenné a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől, Bártfai-Mager Andreától, jelenleg ugyanis mindkét nagyvállalat az ő felügyelete alá tartozik. Az újonnan létrejövő holdingot az ITM irányítaná, hogy ne váljon szét a tulajdonosi és a szakmai irányítás. A MÁV-VOLÁN Nemzeti Közlekedési Vállalat csak a tagvállalatok irányításáért felelne, melyek jogilag továbbra is különálló közlekedési vállalatok maradnának. Az összevonást állítólag az új struktúra nagyobb hatékonysága indokolná, mivel az ITM szerint így jobban össze lehetne hangolni a fejlesztéseket, hatékonyabban tudnák kezelni azokat a konfliktushelyzeteket, amelyeket a vasúti prioritás megvalósításával járó strukturális átalakítások kiváltanak, ezen kívül hatékonyabb lenne a döntési folyamat és egyértelműbbé válnának a felelősségi körök.

Címlapkép:MTI/Máthé Zoltán

Címkék