Magazin

A TIM költségoptimalizált rendszer kialakítását várja el az új MÁV-Volán vezértől

Palkovics László technológiai és ipari miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a MÁV-Volán csoport jövőjéről, s többek között elmondta azt is, hogy miért volt szükség a vezetőváltásra a tavaly év elején összevont állami cégcsoport élén.

A tárcavezető a műsorban kifejtette, hogy a május vége óta a Technológia és Ipari Minisztérium felügyelete alá tartozó MÁV-val szemben nagyon komoly elvárások vannak, s nem véletlenül vonták össze a MÁV-ot és a Volánbuszt. Elmondta, hogy amikor közösségi közlekedési szolgáltatásról beszélünk, ez a két rendszer nem választható el egymástól. Ennek az összevonásnak az első lépését tették csak meg, de ez nem egy mélyreható integráció. Azért volt fontos, hogy most olyan ember vezesse a cégcsoportot, aki a kisebbik partner, a Volánbusz részéről jön és be tudja hozni azokat a specifikus tudáselemeket, ami ahhoz kell, hogy optimális rendszert tudjanak létrehozni. Ez volt az indoka annak, hogy Homolya Róberttel, a korábbi MÁV-vezérrel megállapodtak abban, hogy máshol folytatja tevékenységét, s Pafféri Zoltánt, a Volánbusz elnök-vezérigazgatóját pedig felkérték a teljes cég vezetésére. Az új elnök-vezérigazgatóval szemben az az elvárás, hogy egy költségoptimalizált, de kényelmes, gyors és integrált rendszert hozzon létre.

A miniszter megjegyezte, hogy nagyon rossz azt nézni, amikor megy a vonat és üres, és mellette megy a busz, ami tele van, holott ugyanoda mennek. Ennek viszont nincs értelme, hiszen közszolgáltatásról beszélünk, s azt az államnak kell fizetni az adófizetők pénzéből, így tehát muszáj optimalizálni ezt a két közlekedési módot, megtartva persze a kényelem a biztonság és egyéb feltételeket. Emellett az államnak az a dolga, hogy olyan szolgáltatást nyújtson az autóbusz vagy a vonat oldalán, ami megfizethető, olcsó, gyors és kényelmes.

A címlapkép illusztráció, fotó: Volánbusz.

Címkék