Magazin

Lázár János: sok sebből vérzik a közösségi közlekedés

A MÁV-Volán csoportnál működő legnagyobb szakszervezetek vezetőivel találkozott Lázár János kedden a MÁV Zrt. székházában. Az építési és közlekedési miniszter kedden közösségi oldalán azt írta: sok sebből vérzik a közösségi közlekedés, de hozzáláttak a gyógyításhoz, hozzátéve, hogy a közösségi közlekedés működése a benne dolgozóknak köszönhető, így ők a cégcsoport felett november 22-e óta tulajdonosi jogokat gyakorló szaktárca legfőbb szövetségesei. Ezért számít a véleményük és fontosak a kéréseik. 

Lázár János a találkozón világossá tette, hogy politika semleges, jól működő állami vállalatot kíván működtetni, elégedett és megbecsült munkavállalókkal. A MÁV és a Volánbusz jelenlegi vezetőinek megbízatását – a társaságok biztonságos és folyamatos működésének érdekében – továbbra is fenntartja, állandóságot és nyugalmat szeretne a cégcsoportnál. A miniszter tovább folytatná a fejlesztéseket az állami közlekedési cégeknél, tervben van a MÁV-HÉV vasúti pálya és szerelvények megújítása, a Volánbusz flottacsere programjának folytatása, minél több magyar vállalkozás bevonásával a jármű gyártásba, hiszen „ha már elköltünk több ezer milliárdot közlekedésfejlesztésre, azt próbáljuk meg úgy, hogy a fejlesztési pénzek magyar vállalkozásokhoz kerüljenek” – mondta. A jelenlegi munkavállalók megtartása mellett, a szakma elöregedése miatt a képzés megújítása és a fiatalítás is ugyanúgy kiemelten fontos cél, mint az infrastruktúra és eszköz állomány fejlesztése a cégcsoport életében. Emellett fontosnak nevezte a realitások figyelembevételével történő béralku megkötését is. A 2023-as bérkompenzációval kapcsolatban elmondta, hogy elég szűkös a társaságok mozgástere erre vonatkozóan, de mint a cégcsoportot felügyelő miniszter mindent elkövet, hogy a lehető legjobb bérfejlesztések kerüljenek végrehajtásra. Elképzeléseit a munkavállalók együttműködésével kívánja megvalósítani és ha szükséges, akkor a munkáltatókkal szemben is kiáll a munkavállalók érdekei mellett.

Lázár János hétfői minszteri meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt is ismertette a közösségi közlekedéssel kapcsolatos terveit. A miniszter szerint a közösségi közlekedést a kötött pályára kell alapozni, mert a magyarok 70%-a ingázik, de ehhez most naponta az optimális 50 percnél jóval többet kell utaznia. A vasút azonban „borzalmas” állapotban van – ismerte el a miniszter –, ugyanis a vonatok – a több mint 8000 kilométeres pályaszakasz felén érvényben lévő sebességkorlátozás, valamint az 50 éves mozdonyok miatt – naponta 150-200 órát késnek. Mint fogalmazott, pályakorszűretés nélkül nem lesz versenyképes a vasút, de ehhez évente 60-70 milliárd forintot kell rákölteni. Fejlesztési forrásokat ezekre nem nehéz találni, a nehéz kérdés az üzemeltetés, főleg most, amikor egy éven belül majdnem duplájára nőtt a MÁV energiaszámlája, jövőre pedig már több mint 300 milliárdos költséggel számolnak.

A tárcavezető szerint a közel 6000 járművel szolgáltató és 10 ezer gépkocsivezetőt foglalkoztató Volánbusznál 10 év alá kell szorítani a buszok életkorát. Lázár János emellett ígéretet tett arra, hogy 2023 végére a MÁV-nak és a Volánbusznak közös tarifarendszere és menetrendje lesz. Megjegyezte, jelen pillanatban is zajlanak informatikai fejlesztések európai uniós forrásokból, de az elmúlt két hét felülvizsgálatai alapján világossá vált a számára, hogy ezt január 1-jével nem lehet bevezetni. Lázár János tájékoztatása szerint az első lépés az egységes bérletvásárlás bevezetése lesz, de ez nem az egységes menetrendet és az egységes tarifarendszert jelenti.

Forrás: Közúti Közlekedési Szakszervezet; InfoRádió

Címkék