Magazin

Tartja járműbeszerzési terveit a MÁV és a Volánbusz

Valótlannak tűnnek azok a híresztelések, amelyek szerint a MÁV és a Volán összeolvadásával megtorpanhat a buszállomány fiatalítása, az ugyanis része a magyar buszstratégia megvalósításának – írja a Világgazdasag.

Nincs hatással a Volánbusz által korábban meghirdetett járműbeszerzési programra, hogy a társaság és a MÁV közös irányítás alá került július közepén – erre lehet következtetni abból a tájákoztatásból, amelyet a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága küldött a Világgazdaságnak.

A lap azért kereste meg az állami céget, mert az Omnibusz blog értesülései szerint a 2020-ra tervezett, mintegy ezer új buszra vonatkozó közbeszerzéseket az összeolvadó közlekedési szolgáltató társaságok menedzsmentje újragondolná.

Értesüléseink szerint, a korábban beharangozott „nagy” Volánbusz beszerzést, miszerint idén majdnem 1000 autóbuszt szerezne be a Volánbusz az új menedzsment elkaszálta. Ugyanis teljesen más elképzelés szerint szerezne be új járműveket a MÁV-Volánbusz egyesítés után Homolya Róbert, mint a korábbi vezérigazgató (Dávid Ilona).

Úgy tudjuk, hogy egyrészt a párhuzamosságok megszűntetése és a korábbi beszerzések miatt, más irányú beszerzéseket tervez a Homolya által vezetet menedzsment.

Ha valóban nem lesznek idén beszerzések, akkor nagy bajba kerülhet mindkét állami „csecsen” logó haza „autóbuszgyár” a debreceni ITK és a győri Kravtex is. Ez utóbbi már több mint kétszáz autóbuszt legyártott az udvarra, ahogy szokta.

– olvasható az Omnibusz blog közösségi oldalán.

A MÁV a válaszában egyértelművé tette, hogy folytatni kell a vasútijármű- és a buszpark megújítását, már csak azért is, hogy a menetrendi összehangolás maradéktalanul megtörténhessen. Azt a bejelentést is megerősítették, hogy a Volánbusz 2022-ig összesen 3930 darab – dízel, dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos, illetve CNG-üzemű – regionális és városi kivitelű autóbuszt vásárolna. Ezzel az állami busztársaság teljes járműparkjának 60%-a újulna meg, a flotta átlagéletkorát pedig 9 év alá vinnék 2022 végéig, nyugdíjazva egyúttal a vállalat összes Euro 3-as, vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt autóbuszát.

A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés és a magyarországi buszstratégia megvalósításának, a vállalat szándéka szerint 2022 végéig 8,99 évre szorítaná le járműveinek átlagéletkorát – közölte a cég a Világgazdasággal.

Hangsúlyozták, hogy a Volánbusz és a MÁV az egységes közlekedésszakmai működtetés, valamint a közös stratégiai vezetés hosszú távú erősítése érdekében került közös irányítás alá. Megerősítették, hogy az év végéig szeretnének kialakítani egy közös jegyértékesítő rendszert.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék