Magazin

Jelentős darabszámú buszbeszerzési tervek a Volánbusznál

A napokban tette közzé a Volánbusz a 2024-re vonatkozó éves összesített közbeszerzési tervét, amely szerint a társaság az év folyamán több száz darab dízel, illetve elektromos autóbusz beszerzését indítaná meg. Bár az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a beszerzések  többé-kevésbé a tárgyévi közbeszerzési tervnek megfelelően alakultak, a tervezet mégsem vonja maga után az abban megadott közbeszerzésekre vonatkozó eljárások lefolytatásának kötelezettségét.  A tételekből viszont jól kirajzolódik, hogy pontosan milyen jellegű járműveket vásárolna a Volánbusz ideális feltételek esetén. Bár a felsorolt tételek darabszámokat nem említenek, a megindítandó eszközbeszerzések között jórészt a tavaly elmaradt eljárások köszönnek vissza.

A tervezet alapján a busztársaság idén megindítandó beszerzéseinek eredményeként jövőre több száz darab új autóbusz érkezésével kalkulál helyközi midi, alacsony belépésű elővárosi szóló, elővárosi háromtengelyes, normálpadlós szóló, emelt padlómagasságú szóló és háromtengelyes kategóriákban. Emellett a társaság a tisztán elektromos hajtású flottáját is jelentősen bővítené az elkövetkezendő időszakban.

A Volánbusz aktuális közbeszerzési tervezete szerint a társaság két tételben, összesen 27,5 milliárd forint értékben kötne szállítási megállapodásokat alacsony belépésű normál szóló autóbuszok beszerzéséről, közel 19,3 milliárd forintért pedig szintén alacsony belépésű, de nyújtott szóló, háromtengelyes, M3/II osztályú elővárosi autóbuszokat vásárolna keretmegállapodás(ok) formájában. Az előbbi két tételre szánt keretösszegből a 2023-ra betervezett, összesen 291 (160+131) darabos beszerzések rajzolódnak ki, utóbbi viszont a korábban tervezett 86 darab elővárosi háromtengelyes megvásárlásánál jóval több, az összeg alapján akár 150-170 darab ilyen kategóriájú autóbusz beszerzésének szándékára enged következtetni. A közlekedési cég ezenfelül 4,75 milliárd forint értékben – megközelítőleg 60 darab – normálpadlós, M3/II osztályú szóló helyközi kocsi, 1,5 milliárd forintért emelt padlómagasságú szóló, 1,55 milliárd forintos keretösszegig pedig emelt padlómagasságú háromtengelyes M3/III osztályú távolsági feladatokra szánt járművek közbeszerzését folytatná le idén. A felsorolt tételek között helyközi, azaz M3/II osztályú midibuszok beszerzésére vonatkozó terveket is találunk, erre a célra 1,6+1,7 milliárd forintot szánna a cég. A dízelüzemű autóbuszokra vonatkozó eljárások között szerepel egy további 160 darabos, alacsony belépésű, szóló elővárosi buszokra vonatkozó tétel is, ez vélhetően az Iveco és a Daimler Buses hazai képviseleteinek odaítélt tenderre vonatkozik, amelynek teljesítésének jogát a későbbiekben a két tendergyőztes között versenyeztetik majd meg; ennek keretösszege 13,5 milliárd forint.

A Volánbusz emellett tisztán elektromos hajtású autóbuszok beszerzésére irányuló pályázatokat is hirdetne. A társaság tavaly elindított, majd visszavont 20 darabos e-busz tenderén túl – melyre a Zöld Busz Programban 4,5 milliárd forintos támogatást ítéltek meg – további villanybuszokra írna ki pályázatokat több mint 51 milliárd forint értékben az RRF program keretében – ezen járművek lehívása viszont csak akkor valósulna meg, ha az Európai Bizottság jóváhagyja a Magyarországnak járó uniós helyreállítási források kiutalását.

A leírtakhoz hozzá kell tenni, hogy a pályázatok és az autóbuszok legyártásának többhónapos átfutási ideje miatt még a közbeszerzések sikeres lefolytatása esetén sem tűnik valószínűnek, hogy még az idén jelentős mennyiségű új járművel bővüljön a Volánbusz flottája.

A címlapkép illusztráció, fotó: Volánbusz.

Címkék