Magazin

Június végéig döntés születhet a Volán társaságok sorsáról

Amint arról korábban beszámoltunk, a Volánbusz Zrt. a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felkérésére, a piaci versenyre való felkészülés jegyében vizsgálja a Volánbusz Zrt., valamint a regionális közlekedési központok összevonásának lehetőségét. Az egykori Volán társaságcsoport strukturális átalakításáról még 2012-ben döntött először a kormány a költséghatékonyabb működés, a szolgáltatási színvonal emelésének, valamint az időközben 2020 végére halasztott, de eredetileg 2017-re tervezett piacnyitásra való intenzív felkészülés szándékával. Ennek jegyében 2015-től a korábbi 24 megyei Volán társaság helyett már hét összevont régiós társaság kezdte meg a közszolgáltatást, de az állami buszos szolgáltatók számának csökkenése a jelek szerint hamarosan tovább folytatódhat.

Úgy tűnik, a történelem rövid időn belül ismétli önmagát: idén februárban ismét csak a költséghatékonyságra és az utasok magasabb színvonalú kiszolgálására hivatkozva jelent meg az újabb tulajdonosi bejelentés, miszerint a Volánbusz Zrt. és a hat regionális közlekedési központ a jövőben egyetlen nagy társaságba szerveződhet. Ezzel kapcsolatban jelenleg is zajlik még a kormánydöntéshez szükséges információgyűjtési és -értékelési folyamat, hatástanulmány készül. A folyamat modellezése után fogják bemutatni a terveket a kormánynak, amely mindeddig még nem döntött, és a hírek szerint érdemben nem is foglalkozott a Volánbusz és a regionális közlekedési központok esetleges integrációjával. Amennyiben az állami busztársaságok összevonása megvalósul, úgy egy országos lefedettségű, országos tevékenységet végző nagyvállalat jön létre. Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszony szerdán, a Volán társaságoknál kollektív szerződést kötő szakszervezeteknek tartott tájékoztatón annyit elárult, hogy a döntéshozók részéről végleges és visszafordíthatatlan elhatározás a hat régiós társaság és a Volánbusz Zrt. összevonásáról várhatóan 2019 június közepére, vagy végére születhet meg.

Ha minden igaz, rövidesen csak a Volánbusz marad a porondon (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A tegnapi konzultáción az is elhangzott, hogy a jogutód társaság az egybeolvadás után körülbelül húszezer főnyi munkavállaló foglalkoztatását tervezi, ami nem leépítést, hanem növekedést jelent a mostani létszámhoz képest. Ennek első lépése a korábban kiszervezett munkafolyamatok visszaszervezése (pl. DAKK Zrt-nél). Az átalakulás várhatóan nem érinti majd a termelésirányítás alsó szintjét és az ott dolgozókat, mivel a munkáltató nem kíván a megítélése alapján is jól működő szinten változtatást eszközölni. A jelenleg működő műszaki és személyforgalmi üzemek száma nem fog csökkenni – írja Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. A közlekedés irányítását három centralizált központra tervezik felosztani, egy központi (Budapest és agglomerációja), egy Kelet-magyarországi és egy Nyugat-magyarországi régióra.

Dávid Ilona elnök-vezérigazgató azt is kijelentette, hogy az összevonás után a vezetői munkaköröket csak pályázat útján lehet majd betölteni, de a Volánbusz Zrt. minden jelenleg vezető beosztásban dolgozó munkatársnak lehetőséget fog adni arra, hogy a vezetői munkaköröket megpályázzák. Az elhangzottak alapján arra lehet következtetni, hogy a műszaki szakterületeknél az üzemvezetőkig, a személyforgalomnál pedig a munkahelyi személyforgalmi vezetők szintjéig kerülnének majd a pályázatok kiírásra.

 

Címlapkép: Havran Zoltán

Címkék