Magazin

Távozik posztjáról a Volánbusz elnök-vezérigazgatója

Nem sokkal Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalos közleményének megjelenése után, mely szerint a MÁV alá rendelik a Volánbuszt, az állami busztársaság elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona bejelentette a lemondását. 

A rám bízott feladat teljesítése után távozom a Volánbusz Zrt. éléről. 2018 augusztusában a Volán-társaságok újjászervezésére kértek fel, ami a 2019. október 1-jén létrejött integrációval és az azóta eltelt időszakban véghez vitt fejlesztésekkel megvalósult. Az országos vállalat működése hatékonyabbá, átláthatóbbá, eredményesebbé vált, a szolgáltatás színvonala folyamatosan emelkedett. Ezúton is szívből köszönöm minden kollégámnak a sok-sok munkát, lelkesedést, kitartást! Jöhet az újabb kihívás!

írta közösségi oldalán az állami busztársaság leköszönő elnök-vezérigazgatója.

A rábízott feladat sikeres teljesítése után, közel két éves szolgálat után tehát távozik a Volánbusz Zrt. éléről Dávid Ilona. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2018. augusztusában az akkori regionális közlekedési központok reorganizációjára, újjászervezésére kérte fel a menedzsert. A távozó elnök-vezérigazgató irányításával 2019. október 1-jén megvalósult az egykori Volán-társaságok integrációja, amelynek során az addigi hét regionális közlekedési központból egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító, mintegy 19 ezer főt foglalkoztató közszolgáltató nagyvállalat jött létre. A tavaly megkezdett járműfiatalítási programnak köszönhetően folyamatosan javul a helyközi és a 70 településen végzett helyi közösségi közlekedés színvonala, a mobil applikáción történő jegy- és bérletértékesítés bevezetésével pedig tovább bővült az utasok számára elérhető kényelmi szolgáltatások köre.

A vállalatvezető kimagasló szakmai munkáját 2020 márciusában Lánczy Leó-díjjal ismerte el a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter.

Dávid Ilona 2018 augusztusa óta töltötte be a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztét. A felkérés elfogadásával rögtön komoly feladat hárult rá az akkor még hét különálló regionális közlekedési központ reorganizációja képében. Az okleveles közgazdász végzettségű menedzser korábban a magyar közlekedési szféra számos kiemelt pozíciójában dolgozott, 2005-től a MÁV Zrt. könyvelési részlegének vezetőjeként, 2010-től GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatójaként találkozhattunk vele, majd 2012 májusától 2018 augusztusáig számos egyéb vezetői poszt ellátása mellett a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. Megbízatása alatt jelentősen javultak az állami vasúttársaság gazdasági mutatói, növekedett az utasszám és az átszervezések eredményeként a vállalat hosszú évtizedek után nyereségessé vált. Dávid Ilona ezen kívül egyebek mellett az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) alelnöke, valamint a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke és a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke is. 2017 óta a MOL Nyrt. felügyelő- és auditbizottsági tagja, a Forbes magazin 2017-ben és 2018-ban is a legbefolyásosabb magyar nőnek választotta az üzleti szektorban. Dávid Ilona a Volánbusz Zrt. vezetőjeként kétszer is adott exkluzív interjút portálunknak, közvetlenül kinevezése után az előtte álló kihívásokról, egy évvel később pedig az egykori Volán-vállalatok összevonásának tapasztalatairól kérdeztük.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék