Magazin

Újra nekifut a kormány a helyközi buszközlekedési szolgáltatás megpályáztatásának

Egy most megjelent kormányhatározat szerint a kormány nem odázza tovább az érezhetően nem a kedvenc témái közé tartozó közúti autóbuszos helyközi személyszállítás liberalizációját, 2024 tavaszától már lehetne pályázni a jelenleg a Volánbusz által kiszolgált helyközi (elővárosi, regionális, országos) vonalak üzemeltetésére.

Az autóbusszal végzett közúti személyszállítás liberalizációját már több mint egy évtizede halogatja a kormány, ezen idő alatt az Európai Unió már többször haladékot adott Magyarországnak a szektor üzemeltetésének piaci alapokra helyezésére, azaz a szolgáltatók közötti szabályozott verseny megteremtésére. A jelenlegi felállás szerint a Volánbusz – a tavaly év végén, további két évvel meghosszabbított, versenytárgyalási eljárás lefolytatása nélkül odaítélt szolgáltatási szerződése alapján – 2024 végéig látja el több mint 5 ezer autóbusszal a helyközi közszolgáltatási feladatokat, ami számokban közel 2750 vonalat jelent; évi több mint 15 millió járattal és 374 millió hasznos (menetrendi) kilométer-teljesítménnyel. Ezt követően, 2025. január 1-től a tervek szerint a jövőre kiírásra kerülő pályázat nyertese felelne a közszolgáltatás biztosításáért.

A kormány eddig kétszer futott neki a pályázati eljárásnak, mindkét esetben megtörtént a versenytárgyalási eljárásra vonatkozó tájékoztatás közététele, de a közbeszerzés kiírása mindkétszer elmaradt. A 2019-es tájékoztatás szerint még 7 nagy- és 7 kishálózati régióra vonatkozó pályázati csomagokban gondolkozott a kormány, de a 2021 nyarán megjelent elképzelés esetében már egy nagy, Magyarország teljes földrajzi területét magába foglaló csomagról beszélhetünk. Az egycsomagos tenderdokumentációt 2021 végén a Nemzeti Koncessziós Iroda részére is megküldték, az viszont a dokumentációban szereplő feltételek és részletek felülvizsgálata okán mégsem lett kiírva.

A friss kormányhatározat a helyközi autóbusz-közlekedés közszolgáltatásának pályáztatásához szükséges tenderdokumentációt és pályázati feltételeket az Építési és Közlekedési Minisztériumnak 2023. május 1-ig kell kidolgoznia, az előzetes tájékoztatást pedig már március 1-ig el kell küldenie az Európai Unió Hivatalos Lapjának. A pályáztatás technikai részét a szaktárcának 2024. március 1-ig kellene megvalósítania. A pályázatot egy csomagban tervezik meghirdetni, a 2025. január 1-től hatályos szolgáltatási szerződés időtartama 10 év lenne, az autóbuszos közlekedés éves teljesítménye az összes szegmensben megközelítené a 380-390 millió menetrendi kilométert.

Címlapkép: Volánbusz

Címkék