Magazin

Újabb 2 évig szolgáltathat a Volánbusz, így újabb 2 évet csúszhat a piacnyitás

A Volánbusz felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló építési és közlekedési miniszter a közszolgáltatás folyamatossága érdekében, szükséghelyzeti intézkedésként további két évvel, 2024. december 31-ig (illetve elvben a közszolgáltatási tendereztetés sikeres lezárásáig) hosszabbította meg az állami busztársaság 2022. december 31-én lejárt helyközi (országos, regionális és elővárosi) közszolgáltatási szerződését, így újabb két évvel tolódik a hazai helyközi autóbuszos személyszállítás liberalizá­ciója.

Legutóbb 2020 végén halasztották el a piacnyitást 2022 végéig, most pedig újabb két évet nyert az állami busztársaság, hogy felkészüljön a liberalizációra, addig pedig változatlan felállásban, „szükséghelyzeti kijelöléssel”  biztosíthatja a helyközi közszolgáltatást az ország teljes területén. Az autóbusszal végzett közúti személyszállítás liberalizációját már több mint egy évtizede halogatja a kormány, ezen idő alatt az Európai Unió már többször haladékot adott Magyarországnak a helyközi buszos személyszállítási piac megnyitására.

A kormány bár korábban készült a pályáztatásra, s 2021 nyarán az előzetes tájékoztatás is megjelent a versenytárgyalási eljárásra vonatkozóan és a Nemzeti Koncessziós Iroda részére is átnyújtásra került az egycsomagos tenderdokumentáció, viszont az ígéretek ellenére a pályázat mégsem került kiírásra a tavalyi év folyamán, mivel az indoklás szerint időközben szükségessé vált a dokumentációban szereplő feltételek és részletek felülvizsgálata.

A kormány a pályázatot jelenlegi ismereteink szerint egy csomagban, Magyarország teljes földrajzi területére tervezi meghirdetni, ami nagyban megnehezíti a külföldi pályázók dolgát, hiszen a Volánbusz jelenleg több mint 5000 járművel végzi a közszolgáltatást. A helyközi autóbuszos közszolgáltatási szerződést 120 hónapra tervezik majd megkötni, az autóbuszos közlekedés teljesítménye éves szinten az összes szegmensben megközelítené a 370 millió hasznos (menetrendi) kilométert.

Címlapkép: Volánbusz

Címkék