Magazin

Egy csomagban pályáztatná meg a kormány a helyközi buszközlekedési szolgáltatásokat

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a napokban közzétette előzetes tájékoztatóját az autóbusszal végzett helyközi (elővárosi, regionális, valamint országos) közszolgáltatási feladatok ellátása kapcsán jövőre kiírásra kerülő versenytárgyalásról. A kormányzat a tájékoztató szerint egy csomagban, Magyarország teljes területének vonatkozásában tervezi meghirdetni a személyszállítási közszolgáltatások megrendelését célzó pályázati eljárást. A 2025. január 1-től hatályos szolgáltatási szerződés időtartama 120 hónap lenne.

A Volánbusz szükséghelyzeti kijelöléssel 2024. december 31-ig (illetve elvben a közszolgáltatási tendereztetés sikeres lezárásáig) láthatja el a jelenlegi felállás szerint a helyközi autóbuszos közszolgáltatási feladatokat – mindezt közel 2750 vonalon, több mint 5000 autóbusszal, évi 374 millió hasznos kilométer-teljesítménnyel. Ezt követően, 2025. január 1-től a jövőre kiírásra kerülő pályázat nyertese felelne Magyarország helyközi autóbuszos közszolgáltatásának biztosításáért.

Az előzetes tájékoztató alapján az autóbuszos közlekedés teljesítménye éves szinten az összes szegmensben (elővárosi, regionális és országos) kb. 389,046 millió (+/- 5 %) hasznos (menetrendi) kilométer lenne, ebből a megrendelő által évente legfeljebb 5%, a szerződés időtartama alatt pedig összesen legfeljebb 25% teljesítmény csökkentésre kerülhet sor. A helyközi autóbuszos közszolgáltatásokat a helyi és vasúti közszolgáltatásokkal összehangoltan kell majd nyújtania a nyertesnek.

A pályáztatáshoz szükséges tenderdokumentációt és pályázati feltételeket az Építési és Közlekedési Minisztérium 2023. május 1-ig dolgozza ki, az eljárás technikai részét pedig legkésőbb 2024. március 1-ig kell megvalósítania a szaktárcának.

Az ilyen jellegű tendereken általában több hónap felkészülési idő van arra, hogy a pályázatokat az ajánlattevők elkészítsék és benyújtsák, s az ajánlatok elbírálásának folyamata is több hetet vesz igénybe. Bár a részletek és a feltételek egyelőre még nem ismertek, a tenderen reális esélye gyakorlatilag csak a Volánbusznak van, ilyen rövid idő alatt ugyanis szinte lehetetlen ekkora járműmennyiséget beszerezni, forgalomba helyezni, illetve megteremteni az üzemeltetésükhöz szükséges feltételeket.

Címlapkép: Volánbusz

Címkék