Magazin

Újabb lépés a teljes fúzió felé: közös vezérigazgató irányítja a MÁV-Startot és a Volánbuszt

A cégirányítást érintő fontos lépéssel folytatódik a MÁV-Volán-csoport integrációja, miután az állam tulajdonosi jogait gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) részvényesi határozatában úgy rendelkezett, hogy 2023. december elsejétől közös vezérigazgató és egyesített igazgatóság irányítja a két nagy, személyszállítással foglalkozó közszolgáltató vállalat, a MÁV-Start és a Volánbusz tevékenységét – tudatta a MÁV Zrt.

Az egységes irányítású két társaság közös vezérigazgatójának dr. Mosóczi Lászlót, a MÁV-Start vezérigazgatóját kérte fel a közgyűlés. Ezzel párhuzamosan a vasúti személyszállító vállalat és a Volánbusz eddigi igazgatóságainak egységesítésével létrejött a két cég új, immár azonos tagokból álló igazgatósága is, amelynek elnöke Barna Zsolt, tagjai pedig ifj. Chikán Attila, dr. Lantos István, Németh Lászlóné, dr. Sors László, Puskás András és Vida József lettek. Szintén azonos tagokat delegált az ÉKM a két vállalat felügyelőbizottságába, így mindkét testület elnöke Hegedüs Éva, tagjai pedig Dr. Naszvadi György, illetve Dancsó József és Szarvas Ferenc lettek.

Az autóbuszos közszolgáltató vállalat eddigi vezérigazgatója, Kruchina Vince a jövőben a Volánbusz általános vezérigazgató-helyetteseként folytatja szakmai pályafutását, továbbá a MÁV-Start menedzsmentjét támogatja munkájával.

A MÁV-Volán-csoport egészének tevékenységét, a közlekedésfejlesztési stratégia végrehajtását továbbra is dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója irányítja.

A Volánbusz MÁV csoportba történő integrációja 2020 nyarán kezdődött meg, ekkor kerültek ugyanis a busztársaság államot megillető tulajdonosi jogai Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete alapján a Magyar Államvasutakhoz, amely 2021. január 1-én vált a Volánbusz egyedüli részvényesévé. A busztársaság a mostani döntést követően a MÁV Zrt. által vezetett cégcsoport tagjaként, egységes cégirányítással ugyan, de továbbra is önálló vállalatként fog működni, viszont ha lehet hinni értesüléseinknek, a mostani döntés csak az első lépése azon folyamatnak, amelynek eredményeként a Volánbusz beolvad majd a MÁV-Start Zrt.-be, és ezt követően a két társaság MÁV-Start Zrt. néven folytatja tovább közszolgáltatói tevékenységét. A fúzió vélhetően nem csak névleges lesz, a két közlekedési cég munkavállalói állományát, valamint a vasúti és a közúti közösségi közlekedés rendjét is érinteni fogja. Ezt egyébként Lázár János építési és közlekedési miniszter november 20-i parlamenti beszámlójában tett kijelentése is megerősíti, miszerint a miniszter (vagy a kormány) a Volánbuszt mindenképpen integrálni szeretné a vasúttársaságba, bár tudja, hogy ez sokaknak nem fogja elnyerni a tetszését. A döntést azzal indokolta, hogy a Volánbusz elődvállalatait pont azért hozta létre a múlt században a MÁV, hogy ráhordja az embereket a vasútra, és most is hasonló feladatot szánnának a társaságnak. A minsziszter szerint nem feltétlenül szükséges „nekünk” a MÁV, vagy a Volánbusz, a piac liberalizálásával nyitva áll majd az ajtó a külföldi szereplők előtt is. Mindazonáltal az állami stratégia most az, hogy profi közösségi közlekedésre van szükség, és ehhez szerinte mindenképpen állami kontroll kell.

A MÁV és a mindenkori állami busztársaság(ok) összevonásának gondolata 2010 után rendszeresen előkerült, de ilyen közelségben még soha nem állt a megvalósításhoz. Az Orbán-kormány már 2012 januárjától közös holdingba szervezte volna a helyközi vasúti- és autóbuszos közlekedést, ám ez akkor lekerült a napirendről arra hivatkozva, hogy előbb a MÁV tetemes adósságát kellene rendezni. Később, 2015-ben Vitézy Dávid feladata lett volna a MÁV és az akkori hét regionális közlekedési központ működésének összehangolása, de végül ez sem valósult meg. 2019 nyarán ismét született egy javaslat a kormány részéről egy közös holdingba szervezésről,  de ezt az irányt újfent elvetették, így ekkor csak a 24 egykori Volán-társaságból szervezett hét közlekedési központ egyetlen társaságba történő integrációja kapott zöld utat.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék