Magyar gyártók

Elhagyta a gyárat a Credobus első villanybusza

A Rábaringen tartotta első dinamikus tesztjét a győri Kravtex-Kühne csoport Credobus Electronell néven érkező, első tisztán elektromos hajtású autóbusza, amely a magyar buszgyártó mosonmagyaróvári és győri munkatársainak több mint két éves alkotó munkájának eredményként mutatkozhat be 2024 első felében.

A Kravtex-Kühne csoport több mint 1,1 milliárd forint értékű projektjében európai összehasonlításban is a legkönnyebb és leghatékonyabb elektromos buszcsalád jön létre a gyártó közleménye szerint. A piaci vetélytársaknál 1,5-3 tonnával könnyebb buszokat azonos hatótáv eléréséhez 25%-kal kevesebb akkumulátorral kell felszerelni, ez a szóló kivitel esetén négy helyett három akkumodult jelent. Az új, zéró emissziós típuscsalád műszaki jellemzőiről tavaly októberben, az 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson árult el részleteket a gyártó, az ennek kapcsán írt beszámolónk ide kattintva érhető el.

A Credobus saját elmondása alapján az elmúlt két évben Magyarországon egyedülálló e-mobilitási kompetenciákat épített ki. A generálpartner nélküli fejlesztésnek köszönhetően az Electronell a leginnovatívabb, és messze a legmagasabb magyar hozzáadott értékű elektromos járműcsalád a gyártó szerint. Nemcsak a váz és az összeszerelés hazai: a fő rendszerelemek kiválasztása és adaptálása, valamint a kiemelt rendszerintegrációs- és szoftverfejlesztési feladatok is Magyarországon valósultak meg. Az Electronell modellek a Credobus saját erősáramú elosztójával (HVBOX), hajtásvezérlő szoftverével, valamint passzív hűtési rendszerével készülnek.

A Credobus kizárólag már bizonyított, prémium minőségű, és többségében európai márkájú komponenseket használ fel az autóbuszok megépítéséhez. A számos más európai buszgyártó (Mercedes-Benz, Van Hool, Menarinibus) típusaiban is megtalálható Akasol (Borgwarner) akkumulátorcsomag, az ugyancsak széles körben alkalmazott Voith VEDS hajtásrendszer, valamint az Eberspächer, Knorr-Bremse, ZF és DANA gyártmányú segédüzemi rendszerek mind a hosszú élettartamot, és a dízelüzemnél megszokott megbízhatóságot szolgálják.

A most megkezdett, utasok nélküli gyártásközi futáspróbák és dinamikus vizsgálatok a következő időszakban folyamatosan zajlanak majd Győrben és a környező településeken, így ebben a régióban kis szerencsével bárki találkozhat az Electronell sorozat prototípusával. A járművet – a típuscsaládnál újdonságot jelentő háromajtós kivitelen túl – leginkább a szokatlanul halk működéséről lehet majd felismerni, kívülről ugyanis szinte lehetetlen megkülönböztetni az elektromos változatot a dízelüzemű Econell 12 Next kiviteltől (főként a tetőegységeket és a valamivel kisebb hátsó szélvédőt érdemes figyelni), ráadásul az első példány a Credobusnál megszokott módon ezúttal is az elsődlegesen megcélzott üzemeltető, a Volánbusz dinnyesárga flottaszínében készült.

A néhány hónapos tesztfolyamatot követően a Credobus Electronell 12 készen fog állni a szériagyártásra, és a tervek szerint még az idén követi a csuklós változat, az Electronell 18 is.

Címkék