Credo, Magyar gyártók

Akasol akkumulátorokkal és Voith hajtással érkezik a Credobus Electronell

Fontos technikai részleteket árult el fejlesztés alatt álló, tisztán elektromos hajtású termékcsaládjáról a Credobus típusokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport az október 26-án Zsámbékon megrendezett 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson. Hazánk jelenlegi legnagyobb autóbuszgyártójának képviseletében Szombath Imre főkonstruktőr, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatója és kutatás-fejlesztési vezetője tartott előadást a Credobus Electronell néven jövőre bemutatkozó újdonságról.

A tavaly még Econell Next BEV néven említett új termékvonal a mai bejelentés szerint végül az Electronell nevet kapja, és a vázszerkezeti alapot jelentő Econell Next széria dízelüzemű tagjaihoz hasonlóan alacsony belépésű (low entry), 12 méter hosszú szóló és 18 méteres csuklós kivitelekben lesz elérhető.

A szóló és a csuklós változatok azonos műszaki alapokon osztoznak majd, mindkét modellbe az Alexander Dennis, a Wrightbus, az Iveco és az Otokar villanybuszaiból ismert Voith VEDS elektromos hajtásrendszer heavy duty (HD) változata kerül. Ez a központi elhelyezésű, nagy terhelésre méretezett, 310 kW állandó-, és 410 kW csúcsteljesítményű, 3100 Nm legnagyobb nyomatékú állandómágneses szinkron villanymotor mellett magában foglalja a trakciós invertert is.

A hajtásrendszer kiemelten fontos részét képező vontatási akkumulátorok az amerikai BorgWarner Inc. tulajdonában álló Akasoltól érkeznek majd. A Credobus leendő elektromos termékcsaládjába a német gyártó legújabb, harmadik generációs akkumoduljait építik, amelyekkel többek között a Mercedes-Benz, a Van Hool és a COBUS villanybuszaiban is találkozhatunk. Az 1720×700×300 mm-es befoglaló méretekkel rendelkező, egyenként 148 Ah-ás, 98 kWh névleges kapacitást biztosító és burkolattal együtt 560 kg tömegű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) modulok a piacon jelenleg elérhető legmagasabb, közel 200 Wh/kg nettó energiasűrűséggel rendelkeznek. A szóló kivitelű Electronell 12 típus három modulból álló akkucsomagot kap 294 kWh összkapacitással, míg a csuklós változatba négy modult építenek be, így a teljes energiatároló képesség 396 kWh-ra adódik a 18 méteres csúcsmodell esetében. Ezekkel a konfigurációkkal a Credobus mérnökei mindkét típusnál a 300 kilométeres hatótávot célozták meg, ami a legtöbb magyarországi forda teljesítéséhez elegendő. Gyors fejszámolás után adódik, hogy a beépített akkumennyiség típustól függően 1680 vagy 2240 kg tömeget képvisel – a szóló változat esetében két akkumodul az utastér hátsó részének padlója alá, az egykori motortérbe, a harmadik pedig a tetőre, a mellső tengely fölé kerül, a többletterhelést a megerősített tetőszerkezet és ablakoszlopok hivatottak ellentételezni. Ez az elrendezés viszonylag alacsony tömegközéppontot tesz lehetővé, ami ugyan nem annyira kedvező, mint ha az akkumulátorokat a padlóba integrálnák, de lényegesen jobb stabilitást és vezethetőséget ígér az energiatárolókat kizárólag a tetőn felsorakoztató busztípusokénál. Az energiatárolók élettartamát a német beszállító 4000 töltési ciklusra becsüli. A lemerült akkumulátorok töltése hagyományos plug-in metódussal valósul meg, maximum 150 kW töltési teljesítménnyel. A teljes feltöltés a szóló változat esetében körülbelül két órát vesz majd igénybe, az aktuális üzemállapottól függően.

A magyar összetevők tekintetében elmondható, hogy a Kravtex hagyományaihoz híven az Electronell széria is magas arányban tartalmaz majd hazai hozzáadott értéket: a házon belül fejlesztett és gyártott szekrényváz mellett többek között saját fejlesztésű hajtásvezérlő szoftver, hazai gyártású erősáramú box (HVBA), erősáramú kábelezés és részben saját fejlesztésű akkumulátormenedzsment (BMS) jellemzi majd az új járműveket.

Az M3/I (városi) és M3/II (elővárosi) járműosztály szerint is specifikálható modellcsalád a 2021-ben bemutatott Econell Next sorozat formavilágával kerül piacra, 19,5”-os tárcsaméretű futóművekkel és ultrakönnyű vázszerkezettel. A konstrukció a gyártó szerint kompenzálja az akkumulátorok tömegét, ezáltal relatív tömegelőnye továbbra is változatlan marad. További pozitívum, hogy így 1,5 tonna tömeg mozgatásához eleve nem épül be akkuállomány. A konferencián elhangzottak szerint a városi kivitelek is teljesítik majd az ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi előírás követelményeit. A szóló változat – értesüléseink szerint háromajtós – prototípusát 2024 első, a csuklósét pedig 2024 második felében tervezi bemutatni a Kravtex.

A tisztán elektromos hajtású típuspár mellett a győri gyártónál a ZF-Wabco párossal együttműködve folyamatban van a 2024 júliusától érvénybe lépő átdolgozott EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak mindenben megfelelő kibervédelem és vezetéstámogató ADAS rendszerek kifejlesztése is. Ez többek között komplex homlok-, oldal- és hátfali, radar- és kameraalapú holttérfigyelő és vészfékasszisztens rendszereket, továbbá éberségfigyelőt, intelligens tempomatot (táblafelismeréssel és járműkövetéssel), valamint indításgátló alkoholszonda beépítésének lehetőségét foglalja magában.

Címkék