Kitekintő

Közel 27%-kal bővült az orosz autóbuszpiac 2023-ban

Tavaly az egy évvel korábbinál jelentősen több, összesen 16 341 új autóbusz talált gazdára Oroszországban az Autostat ügynökség friss jelentése szerint. Ez mintegy 26,7%-os növekedést jelent a szervezet elmúlt évben mért azonos adatával összehasonlítva (a statisztikák készítőitől függően pontos számok terén kisebb szórás lehetséges). Az eladásokat a korábbi esztendőkhöz hasonlóan továbbra is a belföldi márkák dominálják, de számottevő szerep jut a kínai gyártóknak is.

Az orosz buszgyártás és vele együtt a teljes helyi piac is kiváló évet zárt 2023-ban, nem csak a megelőző évhez képest, hanem az elmúlt több éves időszakot tekintve is. A termelési darabszámok alapján a legnépszerűbbnek tavaly is a Pavlovói Autóbuszgyár (Павловский автобусный завод), vagyis a PAZ termékei bizonyultak, a cég az év során eladott 6379 járművével az orosz autóbuszpiac 39%-át mondhatja magáénak (2022-ben ez az érték meghaladta a 40%-ot, ám a piac fellendülésének köszönhetően az eladások így is 17%-kal emelkedtek egy év alatt). A győztestől jelentősen lemaradva a második helyen a kínai Yutong zárta az évet, 2062 autóbuszt értékesítve a világ legnagyobb országában, 73%-kal növelve helyi eladásait. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a LiAZ állhatott fel 1769 darabos eredménnyel (+66% az előző évhez képest). A felsoroltakon kívül a KAMAZ érdekeltségébe tartozó NefAZ (1384 eladott autóbusz, -3%), valamint a Volgabus (1245 eladott autóbusz, +9%) fért még fel a márkák top 5-ös listájára.

A PAZ-3204 midibusz legújabb, Vector Next utónevű változata (Fotó: GAZ Group)

Típusok szerinti bontásban valósággal taroltak a PAZ termékei. Az Autostat elemzése szerint a legkelendőbb az orrmotoros PAZ-3204 midibusz volt, amelyből összesen 2271 darab fogyott tavaly az orosz belpiacon. Szorosan a nyomában zárta az évet a mai napig gyártásban tartott elődje, az oroszok örök kedvencének számító elnyűhetetlen PAZ-3205 midibusz 2268 eladott egységgel, míg utóbbi típus 1,1 méterrel megnyújtott, nem kevésbé rusztikus változata, a PAZ-4234 a harmadik helyet szerezte meg – ebből a kivitelből 1536 darab talált gazdára az év során. A negyedik helyen találjuk az első teljes méretű szóló busztípust a NefAZ-5299 képében (1384 darab kelt el belőle, vagyis a gyártó teljes 2023-as termelését ez a típuscsalád adta), az ötödik helyet pedig a LiAZ-5292 foglalta el, 1102 értékesített kocsival. A további típusokból ezernél kevesebb példány került tavaly az orosz üzemeltetőkhöz.

A 12 méteres városi buszok mezőnyében a NefAZ-5299 típusból adták el a legtöbbet tavaly Oroszországban (Fotó: KAMAZ/NefAZ)

Összességében tehát a lassan már két éve hatályban lévő nyugati szankciók ellenére az orosz buszpiac a 2022-ben tapasztalt kis mértékű visszaesés után tavaly már jelentős növekedésre volt képes, miközben új gyártókapacitások létesültek és a helyi gyártók a jövőt illetően is bizakodóak.

A címlapkép illusztráció, forrás: Moscow Transport

Címkék