Kitekintő

Új troli- és villanybuszgyár létesült Oroszországban

Ukrajnai háború ide, nyugati szankciók oda, az orosz buszgyártás köszöni szépen, jól megvan: március 10-én új gyáregységet avatott a dél-uráli régió központjának számító Cseljabinszkban az ingatlanfejlesztéssel, pénzügyi szolgáltatásokkal és közlekedési eszközök gyártásával foglalkozó Sinara (Синара) csoport. Az eddig hengerelt acélcsöveket gyártó létesítményben új fejlesztésű trolibuszok, később pedig akkumulátoros villanybuszok is készülnek majd, főként az orosz belső piacra.

A 2001-ben alapított anyavállalat vasúti járművek gyártására szakosodott divíziója, a jekatyerinburgi székhelyű Sinara – Transport Machines (ОАО Синара – Транспортные машины) holding 2022 júniusában jelentette be, hogy lokálisan zéró emissziós közúti járművek – trolibuszok és akkumulátoros elektromos buszok – gyártásába kezd, ennek alátámasztására pedig mindjárt két prototípust is bemutattak. Az egészen tetszetős formavilágú, a képek alapján korszerű hatást keltő járművek közül most első lépésben a Sinara-6254 típusjelzésű trolibusz változat sorozatgyártását kezdik meg, amely egy március 28-ai bejelentés szerint időközben sikeresen megszerezte a típusjóváhagyást is a Moszkvában és Minszkben elvégzett hat hónapos átfogó vizsgálatsorozat után.

Fotó: dk.ru

A 12 464 mm hosszú, 2550 mm széles és 3395 mm magas, teljes hosszban alacsonypadlós szóló trolibusz alapkivitelben 37 ülőhellyel rendelkezik, teljes befogadóképessége 90 fő. A jármű a gyártó szerint a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva akár 80 kilométert is képes önjáró üzemmódban, a felsővezetékkel ellátott szakaszokon kívül megtenni, ahová visszatérve az energiatárolók 30 perc alatt töltődnek fel teljesen. Az alapfelszereltségben a kor elvárásaihoz igazodva többek között a légkondicionáló, a modern audiovizuális utastájékoztatás és az utasok számára fenntartott USB-töltőpontok is megtalálhatók.

Fotó: dk.ru

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium beszámolója alapján a termelés megszervezése nyolc hónapot vett igénybe a cseljabinszki csőhengergyár területén, ahol 13 500 négyzetméternyi területen többek között lemezmegmunkáló gépsor, összesen 14 vázelem-összeállító és -hegesztő munkahely, felületkezelő részleg, készre szerelő sor, valamint egy teszt- és átadóegységet magába foglaló diagnosztikai komplexum került kialakításra. A beruházás összértéke eléri az 1,2 milliárd rubelt.

Fotó: iXBT.com

Az év végéig 400, a jövőben pedig 700 főt foglalkoztató üzem tervezett éves gyártókapacitása 350 jármű, ezt a későbbiekben 1200-ra bővítenék. A rögtön 168 darabos „nullszéria” a gyárnak otthont adó Cseljabinszk számára készül – az első 20 példányt még Szentpéterváron szerelték össze, a fennmaradó 148 kocsi azonban már az új gyártósorokon látja majd meg a napvilágot, várhatóan még az idei év végéig. A tervek szerint hamarosan megkezdik a Sinara-6253 típusjelű akkumulátoros villanybusz kivitel sorozatgyártását is.

Címlapkép: Sinara – Transport Machines (STM)/autoreview.ru

Címkék