Kitekintő

A KAMAZ jövőre megkezdi a trolibuszok sorozatgyártását

Oroszország vezető haszongépjármű-gyártóinak egyikeként a KAMAZ a cég hagyományos erősségének számító teherautók mellett az autóbuszok piaci szegmensében is egyre aktívabb. A vállalat 2024-ben a tervek szerint 20%-kal növelné személyszállító járműveinek termelési volumenét. Ennek részeként végre szériagyártásba kerülhet a bő két éve  bemutatott KAMAZ-62825 szóló trolibusz, emellett pedig dolgoznak a hidrogénhajtás bevezetésén is.

Az orosz gyártó kínálatában teljesen új elemet jelentő KAMAZ-62825 önjáró trolibuszt prototípusként már a 2021-es moszkvai COMTRANS kiállításon bemutatták, ám a sorozatgyártás beindítása az orosz járműiparra jellemző módon nehézkesnek bizonyul: eredetileg 2022 első negyedévére ígérték, jelenleg pedig a cégvezetés közelmúltbeli kijelentései alapján 2024 a legújabb céldátum. A projekt ismételt felmelegítését jelzi, hogy az új trolibusz egy bemutatópéldánya jelen volt szeptember végén az ugyancsak Moszkvában megrendezett ElectroTrans-2023 szakmai vásáron is.

A KAMAZ első trolibusza 12 400 mm hosszú, 2550 mm széles és leengedett áramszedővel 3500 mm magas. A kifejezetten tartósnak ígért acél vázszerkezetre a tervezett hosszú élettartamra való tekintettel kompozit műanyag panelek kerülnek külső borításként. A háromajtós kivitelű, 2-2-2 ajtókiosztású, teljes hosszban alacsonypadlós trolibusz teljes befogadóképessége 85 fő, ezen belül 34 fix rögzítésű ülőhellyel és további három lehajtható ülőalkalmatossággal számolva. A jármű önerőből, kizárólag a beépített 69 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorokra hagyatkozva akár 30 (a légkondicionáló vagy a fűtés használata esetén bő 20) kilométert is képes megtenni a felsővezetékkel ellátott szakaszon kívül. Az akkumulátorok újbóli feltöltése menet közben, a felsővezetékről történik, a folyamat legfeljebb 30 percet vesz igénybe. A típust az orosz gyártású komponensek fokozott alkalmazása jellemzi, többek között a 180 kW állandó teljesítményű aszinkron villanymotor is belföldön készült termék. A közúti tesztüzem várhatóan jövőre indul Csebokszáriban, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csuvasföld fővárosában.

Az orosz járműipar fontos szereplőjeként és legnagyobb teherautó-gyártójaként a KAMAZ sem mentesül az ukrajnai háború negatív hatásai alól. A cég jelenleg szankciós listán van az Európai Unióban, Új-Zélandon és Japánban. A Daimler Truck néhány nappal a fegyveres konfliktus kitörése után felfüggesztette az egy évtizeden át jól prosperáló együttműködését az orosz gyártóval, idén januárban pedig a két cég által korábban fele-fele arányban birtokolt vegyesvállalat (Daimler Kamaz Rus) is teljes egészében a KAMAZ tulajdonába került. Mindazonáltal Szamat Szattarov, a KAMAZ személyszállító üzletágának igazgatója optimista a jövőt illetően: elmondása szerint a 2023-ban legyártott dízelmotoros, illetve elektromos buszaik száma az év végére elérheti a kétezret, ami 30%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A termelés felfutásának és a trolibuszgyártás megkezdésének köszönhetően jövőre további 20%-os bővüléssel, immár 2400 darabos éves gyártási volumennel számolnak.

Ebből is látható, hogy a nyugati gyártók számára az utóbbi években már eleve nem sok babért termő orosz buszpiac nagyon jól elvan a szankciók ellenére is: a havonta ezer darab körüli értékesítésekkel idén jelentős növekedést produkál, és a belföldi márkák (PAZ, LiAZ, stb.) mellett a kínai cégek számára is komoly üzleti lehetőségeket tartogat.

Címlapkép: KAMAZ

Címkék