Kitekintő

Több, mint 51 ezer autóbuszt exportáltak 2023 első felében a kínai gyártók

A tavalyi esztendőhöz képest közel megduplázták és együttesen ötvenezer jármű fölé emelték globális exportjukat 2023 első hat hónapjában a kínai buszgyártók – derül ki a Kínai Autógyártók Szövetségének (China Association of Automobile Manufacturers, CAAM) statisztikájából, amely részletezi a legfontosabb célpiacokat is.

Minden jel szerint a külföldi értékesítések szempontjából rekordév lesz 2023 a kínai buszgyártás számára, amely európai szemmel döbbenetes eladási mutatókat produkált idén január eleje és június vége között. A CAAM adatai szerint a kínai gyártók 2023 első felében együttesen 51 100 új autóbuszt értékesítettek külföldön, ebből 9254 darabot az első félév utolsó hónapjában, azaz júniusban. Összehasonlításképpen, tavaly ugyanilyenkor a hathavi összesített mennyiség 26 200 jármű volt, vagyis az idei eredmény 95,26%-kal jobb az egy évvel korábbinál, és messze meghaladta világpiac bővülésének mértékét (a CAAM becslése alapján 24,76%). A sikert a tanulmány készítői három fő okra vezetik vissza: a kínai buszgyártók külföldi versenyképességének növekedésére, az egyes célpiacokat kiszolgáló helyi gyártóbázisok és összeszerelő üzemek termelésének felfutására (részben kiváltva a korábbi importot, illetve a KD szettek formájában történő szállításokat), valamint a vezető kínai márkák brandjeinek kitartó, tudatos és hatásos építésére. Hogy közeli példát mondjunk: a legjelentősebb kínai buszgyártók, név szerint a Yutong, a BYD, a Golden Dragon, a Higer és a King Long termékei ma már Európában is jól ismertek, sőt, egyes piaci szegmensekben már most élmezőnybeli pozíciót foglalnak el.

Többek között a haddzs, a muszlim hívek éves mekkai zarándoklata is összességében ezres nagyságrendű, biztos megrendelést jelent a kínai buszipar számára (Fotó: King Long)

A kínai gyártók alternatív hajtásrendszerű típusaiból (többségében akkumulátoros villanybuszokból) összesen 6535 darab talált gazdára külföldön az idei első félévben, ami az összesített exporténál is nagyobb, mintegy 98,57%-os bővülésnek felel meg. Ezek a járművek – mint az a fenti számokból látható – a teljes exportált mennyiség 12,79%-át tették ki, ugyanakkor az arányokat tekintve az elmozdulás minimális a tavalyi adathoz képest (12,56%).

A vezető kínai buszgyártóknál a külföldi beruházások is egyre nagyobb szerepet kapnak, Kenyában például a tervek szerint idén 130 darabot szerelnek össze a BYD villanybuszaiból (A kép illusztráció, forrás: Xinhua/You Sixing)

A kínai autóbuszok első számú külföldi célpiacait idén eddig Peru, Szaúd-Arábia és Oroszország jelentik – utóbbi 2023 első felében összesen 2564 új járművet vásárolt különféle kínai buszgyártóktól, ami egészen elképesztő, 602,47%-os (!) növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és nehéz nem összefüggésbe hozni az ukrajnai háború által okozott politikai változásokkal. Közvetlenül utánuk a legfontosabb kereskedelmi partnerek listáján sorrendben Vietnam, Mexikó, Kazahsztán, Ecuador, Üzbegisztán, Bolívia és Chile következik – de tavaly Egyiptom, a Fülöp-szigetek és Dél-Afrika is a legnagyobb vásárlók közé tartozott. Az export nagyobbik része, mintegy 68%-a – ezen a téren egyelőre csak január és május közötti adatok állnak rendelkezésre – a kínai vezetésű Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) kezdeményezés tagországaiba irányul, ez az arány meglehetősen stabilnak mondható az elmúlt öt évben.

A címlapkép illusztráció, forrás: Anhui Ankai Automobile Co., Ltd.

Címkék