Villanymidiket szerezne be Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely önkormányzata legalább egy darab, tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére indított közbeszerzési eljárást egy, a közbeszerzési értesítőben megjelent pályázati felhívás szerint. A város a majdani szerződés tárgyát egy keretmegállapodás részeként szerezné be, melynek terhére, egy bizonyos keretösszegig további járműveket hívna le.

A midibuszok beszerzése egy legfeljebb 24 hónapos időtartamra vonatkozó keretmegállapodás részeként valósulna meg; garantáltan egy darab, opcióban pedig 433 070 866 forintos keretösszegig további járművek lehívásával. Az eszközbeszerzés fedezetét az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosítaná. A felhívás feltételes közbeszerzésként került meghirdetésre, azaz eredményes közbeszerzési eljárás esetén csak akkor kerülhet sor teljesítésre, ha a beszerzés finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyer; ez esetben az ajánlatkérő lehívási kötelezettséget egy autóbuszra, illetve a keretösszeg 25 %-ára vállal.

A kiírás alapján az önkormányzat 8 500 mm és 9 500 mm közötti hossztartományban mozgó M3/I osztályú (városi) elektromos midi típus megajánlását várja. Alapfeltétel, hogy a járműveknek lépcső nélküli, teljes hosszban alacsonypadlós kialakítással, 1-2-0 ajtóelrendezéssel és legalább 19 darab ülőalkalmatossággal kell rendelkezniük. A hatótáv tekintetében a SORT 2 városi és elővárosi ciklust vegyesen szimuláló mérések alapján a megajánlott modellt legalább 300 kilométer megtételét biztosító, legalább 170 kWh energiatárolóképességű akkuállománnyal kell felszerelni úgy, hogy az akkumulátorokban lemerítési tartalékként 20%-nyi energiának kell megmaradnia. A legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítményt 5 kW/tonnában határozta meg a kiíró. A leendő nyertes ajánlattevőnek legalább 36 hónap kilométerkorlátozás nélküli, teljes körű garanciát kell biztosítania az autóbuszokra és a jótállási időszak alatt vállalnia kell a kötelező javítások, karbantartások elvégzését is. Az akkuállomány vonatkozásában legalább 72 hónapos garanciaidő a követelmény. Az energiatárolóknak 6 év elteltével is legalább 85%-os SoH (State of Health) értékkel, azaz a gyártáskori kapacitás 85%-ával kell rendelkezniük. A megrendelés emellett egy, legalább 100 kW csúcsteljesítményfelvételi-képességgel bíró, CCS Combo 2 csatlakozó interfésszel rendelkező plug-in töltőberendezés megvásárlását is magában foglalja. Az ajánlatkérés kizárólag vadonatúj autóbuszok megajánlását engedi meg, amelyeknek azonos gyártótól származónak és ugyanolyan típusúnak kell lenniük.

Az ajánlatok benyújtására mindössze 9 nap áll rendelkezésre. A majdani kiértékelés során a nyertes ajánlatot 90%-ban a teljes ajánlati ár, 10%-ban pedig az akkumulátorgarancia határozza meg. A tender követelményei alapján a piacon elérhető alacsonypadlós elektromos midibuszok közül jelenleg reálisan csak 2 típus jöhet szóba az eljárásban;  az Ikarus idén bemutatott midije mellett a BYD rendelkezik még hasonló kialakítású modellel.

A címlapkép illusztráció.

Címkék