Magazin

Hatvanöt darab vadonatúj nagy midit szerezne be a BKV

A Budapesti Közlekedési Zrt. 65 darab, úgynevezett maximidit, azaz nagy midi autóbuszt szerezne be  tartós bérlés formájában, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlattételi felhívásból. A 65 darabos alapmennyiségen felül az ajánlatkérés egy 20 darabos opciós keretet is tartalmaz. Eredményes közbeszerzés esetén a bérlés időtartama 96 hónap lenne, amelyet változatlan feltételekkel további 24 hónappal lehetne meghosszabbítani.

A  tenderkiírás szerint a BKV 65 ( + opcióban 20) darab, M3/I osztályú (városi) maximidit, azaz 9,5 és 10,5 méter közötti hossztartományban mozgó dízelüzemű midibuszt bérelne 96+24 hónap időtartamra. Alapfeltétel, hogy az új, kétajtós autóbuszoknak alacsonypadlós  kialakítással és légkondicionált utastérrel kell rendelkezniük. A 65.000 km/év ±25% futásteljesítmény intervallumban üzemeltetendő járművek rendelkezésre állásával kapcsolatosan éves szinten minimálisan elvárt járműkiadási arány a szerződés hatályba lépésétől számított első 4 évben 94%, az 5-6. évben 90%, a 7-8. évben 88%, az opciós időtartam ideje alatt pedig 85%. A nyertes ajánlattevőnek a szerződés teljes időtartamára a járműveket érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősségbiztosítással és legfeljebb 10% önrészt tartalmazó, tűzkárra vonatkozó CASCO biztosítással is el kell látnia. Az autóbuszok fenntartásával kapcsolatos kisebb költségeket (kopó-fogyó alkatrészek cseréjét) a BKV, míg a nagyobb költségeket, a járművek természetes elhasználódásból eredő meghibásodásainak kijavításához szükséges alkatrészek, valamint a fődarabok felújításának, vagy cseréjének és a vázszerkezet javítását szükségessé tévő javítások költségeit az ajánlattevő viselné.

A közbeszerzési eljárásban csak olyan ajánlattevők nyújthatnak be ajánlatot, amelyek a hirdetmény feladásától visszafelé számított 72 hónap során rendelkeznek összesen legalább 20 darab M3/I osztályú, alacsonypadlós, európai, EU vagy EFTA tagállamokban forgalomba helyezett autóbusz értékesítésére vagy legalább egybefüggő egy év időtartamú bérletére vonatkozó referenciával. Továbbá a pályázat teljesítésére csak azok a cégek tehetnek ajánlatot, amelyek árbevétele a megelőző három mérlegfordulónappal lezárt üzleti évben – általános forgalmi adó nélkül – elérte a 600 millió forintot. A gyártói jótállás elvárt minimális időtartama 24 hónap, ennél kedvezőtlenebb megajánlást az ajánlatkérő el sem fogad. A gyártói jótállás ideje alatt a járművek természetes elhasználódásból, vagy egyéb, nem külső behatásból eredő meghibásodásainak kijavításáról teljes egészében a nyertes ajánlattevőnek kell gondoskodnia.

Az ajánlati kötöttség 1 hónap, azaz a közbeszerzési felhívás felbontásától számított 1 hónapig kötelezi a nyertes ajánlattevőt ajánlata fenntartására. Az ajánlattételi határidő szeptember 15-e.

A nagy midi kategóriában olyan típusok jöhetnek szóba, mint az Iveco Urbanway 10,5, a Mercedes-Benz Citaro K, a Solaris Urbino 10,5, vagy éppen a 9,5 méteres Isuzu Citibus, ami ugyan az előző három modellel szemben nem teljes hosszban alacsonypadlós kialakítású, de ezt a tender (vagy legalábbis a részvételi felhívás) nem is követeli meg egyértelműen – hivatalosan ugyanis, ha az álló utasok szállítására szolgáló terület legalább 35%-a egyetlen összefüggő, lépcső nélküli területet képez és magában foglal legalább egy utasajtót, akkor az alacsony belépésű jármű is alacsonypadlósnak tekintendő. Ugyanezen elgondolás mentén szóba jöhet többek között az Iveco Crossway 10,5 LE, az új Setra S 510 LE, az Otokar Vectio C vagy akár a Credobus Econell 10 is.

A címlapkép illusztráció.

Címkék