Kitekintő

A Nobina svéd részlege összesen 309 darab biodízel és elektromos buszt vásárol az MAN-től

A nyáron megkötött, opciókkal együtt 362 darabos villanybusz megrendelését követően egy újabb jelentős megbízást könyvelhet el az MAN Truck & Bus svéd képviselete, az importőr ugyanis összesen 309 darab városi és elővárosi kivitelű autóbuszt szállíthat az északi régió legnagyobb közlekedési társaságának, a Nobinának. A mostani megrendelés a Svenska Neoplan AB fennállásának eddigi legnagyobb biztos darabszámú szállítása lesz, amelyet 2024 második felében teljesít az MAN lengyel, illetve török gyáregysége.

A biodízel és tisztán elektromos hajtású autóbuszokat a Nobina 2025 elején állítja forgalomba a közép-svédországi Stockholm megye regionális hatáskörű közlekedésszervezőjének, a Storstockholms Lokaltrafik (SL) színeiben Nagy-Stockholm nagyvárosi régióban, Nacka-Värmdö és Huddinge-Botkyrka-Söderort települések környékén. A két forgalmi terület kiszolgálására kiírt, 10 évre szóló koncessziókat a svéd központú közlekedési cég még 2021 őszén nyerte meg. A szolgáltatást eredetileg 2023-ban vette volna át a nyertes, azonban a közbeszerzési eljárásban alul marad jelenlegi üzemeltető, a francia tulajdonú Keolis fellebbezést nyújtott be a stockholmi fellebbviteli bíróságon a tender eredménye ellen. Az ügynek idén májusban került pont a végére és a bíróság ítélete értelmében a Nobina átveheti a 13 milliárd svéd korona, átszámítva 463 milliárd forint értékű koncessziót a Keolistól. A forgalom a Nobina üzemeltetésében Nacka-Värmdö területen 2025. február 9-én, Huddinge-Botkyrka-Söderort koncesszióban pedig január 19-én indul meg összesen 500 autóbusszal, melyekből több mint 300 lesz elektromos hajtású. A járművek beszállítói közül jelenleg még csak az MAN és a Solaris ismert; utóbbi épp tegnap jelentette be, hogy 55 darab háromtengelyes Urbino 15 LE Electric elektromos autóbuszt szállít a Nobinának.

Az 500 darabos flotta oroszlánrészét az MAN szállítja majd, szám szerint 309 darabot. A megrendelés részeként szóló, hosszított szóló, hosszú szóló háromtengelyes és csuklós kivitelek is érkeznek, biodízel és elektromos hajtással egyaránt. A szállítás az elektromos buszok tekintetében 110 darab városi kialakítású, 12 méteres, 480 kWh-ás akkucsomaggal szerelt Lion’s City 12 E-t, valamint 30 darab, városi és elővárosi felhasználásra is szánt, 640 kWh-ás energiatárolókkal szerelt 18 méteres Lion’s City 18 E-t tartalmaz. A Lion’s City típuscsaládból 101 darab zsírsav-metil-észter, azaz biodízel (FAME) hajtású városi és elővárosi kivitelű változat is érkezik, mégpedig a 12,2 méteres valamint a 18,7 méteres variánsból. A flotta fennmaradó része, azaz 68 biodízel üzemű, városi és elővárosi kialakítású kocsi az MAN alacsony belépésű Lion’s Intercity LE modelljének különböző hosszúságú, 12,4 méteres, 13,1 méteres, valamint a friss fejlesztésnek számító 14,4 méteres változataiból kerül ki. A Lion’s City-k és Intercity-k erőforrásaként egy hathengeres, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotor szolgál majd, amely egyébként külön átalakítás nélkül működtethető biodízel üzemanyaggal, valamint hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és szintetikus üzemanyaggal (XtL) is.

A 2024 júliusában érvénybe lépő átdolgozott EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak megfelelve a buszokba számos ADAS vezetéstámogató rendszer kerül, ilyen például az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (ami a gumiabroncsok hőmérsékletét is figyeli), a radaros holttérfigyelő rendszer (mindkét oldalon), a fáradékonyság- és figyelemérzékelő biztonsági rendszer, vagy éppen a járművek előtti területet megfigyelő radaralapú akadályészlelő front-end detection funkció.

Címkék