Kitekintő

Harmincnyolc eCitaro G érkezik a bázeli BVB kötelékébe

A Daimler Buses az elmúlt hetekben megkezdte leszállítani Bázel még 2021 tavaszán megrendelt csuklós eCitaróit. A Basler Verkehrs-Betriebe (BVB) összesen 57 példányt vásárolt a Daimler Buses villanyhajtású városi típusából, 19-et a szóló, 38-at pedig a csuklós kiviteléből. A 12 méteres kocsik átadása a szerződésben vállaltak szerint már 2023 első felében befejeződött, a csuklósok leszállítása viszont csak jelentős késéssel  valosúlhat meg, amit a gyártó a globális alkatrészellátási nehézségekkel indokol.

A BVB-nek egy törvényi előírás szerint 2027-ig teljes buszparkját elektromos alapokra kell helyeznie, ami azt jelenti, hogy a társaságnak a céldátumig összesen 126 darab elektromos autóbuszt kell forgalomba helyeznie. A város első körben a gumikerekes gördülőállományának mintegy felét villamosítja, ehhez 8 darab Hess lightTram® 25 OPP duplacsuklós villanybuszt és 57 eCitarót szerzett be 65 millió svájci frank, átszámítva több mint 25 milliárd forintért.

Fotó: BVB

A 65 darab elektromos autóbusz 58 dízel- és gázüzemű járművet vált le, 2027-ig pedig további 61 villanyhajtású busz beszerzése van tervben. A bázeli buszflotta villamosítása a BVB szerint összesen 360,5 millió – a járművek beszerzése 146,6 millió, a buszdepó és egyéb infrastrukturális beruházások 161,5 millió, a teljes töltő infrastruktúra kiépítése 52,4 millió – svájci frank (~141 milliárd forint) beruházási költséggel jár, amit teljes egészében a Basel-Stadt kanton által nyújtott hitelből finanszíroz a város.

Fotó: Markus Wagner

A város csuklós eCitaróinak első két példánya júliusban futott be Bázelbe, s a szóló példányokkal szemben – amelyekbe a német Akasol egy 10 modulos, 330 kWh összkapacitású második generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkupakkja került – ezekbe már a 2021 óta az amerikai BorgWarner Inc. tulajdonában álló német akkugyártó tavaly piacra dobott harmadik generációs NMC vontatási akkumulátorának 5 modulos, 490 kWh összkapacitású változata kerül. Mivel már a szóló példányok is igen borsos áron, nettó 800 ezer svájci frank (~313 millió forint) értékben érkeztek, talán nem meglepő, hogy a bázeli csuklós Citarók darabonkénti vételára karcolja a nettó 1 millió svájci frankot, azaz az átszámítva 375 millió forintot. A buszok leszállítása mellett a vonatkozó beszerzési megállapodás tartalmazza a járművek 14 éves alkatrészellátását, a kiterjesztett garanciát, valamint egy 14 évre szóló opciós karbantartási szerződést is.

Fotó: BVB

A 18,13 méteres kocsikat 41 fix ülőhellyel szerelik, teljes befogadóképességük 130 fő. A járművek saját tömege 20 022 kg, legnagyobb megengedett össztömegük pedig 28 998 kg. A négyajtós csuklósok a gyártó korábbi közleményével szemben nem kettő, hanem csak egy hajtott tengellyel, tolócsuklós kivitelben érkeznek. A specifikáció időközbeni változásának hátterében vélhetően az a BVB és a Daimler között létrejött megállapodás állhat, miszerint a gyártó az eredetileg 54 eCitaro beszerzésére vonatkozó szerződés keretében hárommal több szóló eCitaro, azaz összesen 57 jármű leszállítását vállalta ugyanazon az áron. A buszokba szerelt biztonsági és segédrendszerek között megtalálható a MirrorCam digitális tükörhelyettesítő rendszer és a holttértükör funkcióját betöltő CornerEye kamera mellett, a vészfékasszisztens,  a PBA fékasszisztens és az SGA holttérfigyelő-rendszer is. Az autóbuszok hatótávja a BVB szerint időjárási- és útviszonyoktól, valamint utasterheléstől függően 140 és 260 km között alakulhat.

Fotó: ABB

A kocsik végállomási rátöltős rendszerhez (opportunity charging) vannak optimalizálva, az energiatárolók feltöltése akár 300 kW teljesítménnyel is történhet a felnyíló pantográfos interfészen keresztül, plug-in töltésre, bár a buszok rendelkeznek ilyen csatlakozóval, a bázeli eCitaróknál normál estetben nincs lehetőség. A töltési infrastruktúrát az Industrielle Werke Basel (IWB) energiaszolgáltató építette ki az ABB-vel együttműködésben. A BVB Rank buszgarázsában szabadtéren 28, a 3-as jelű csarnokban pedig 38 darab 150 kW teljesítményű töltőpontot, valamint 2-2 darab, eseti töltést biztosító, 450 kW teljesítményű villámtöltőt telepítettek a társaság elektromos buszainak kiszolgálására. Az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges energia 100%-ban megújuló forrásokból származik. A BVB idén teljessé váló 65 darabos autóbusz-flottjának energiaigénye a közel 200 ezres lélekszámú Basel-Stadt kanton villamosenergia-szükségletének 1%-át teszi ki.

A külön nem megjelölt fényképeket Markus Wagner készítette.

Címkék