Kitekintő

Megérkezett Bázelbe az első duplacsuklós Hess villanybusz

Egy tavaly májusban elnyert megbízás keretében összesen nyolc darab tisztán elektromos hajtású Hess lighTram 25 OPP duplacsuklós városi autóbuszt szállít Bázel közlekedési vállalata, a Basler Verkehrs-Betriebe (BVB) részére a Carrosserie Hess AG. A széria első példánya tegnap érkezett meg rendeltetési helyére, ebből az alkalomból pedig egy másfél perces videót tett közzé a svájci gyártó az impozáns járműről.

Ahol van pénz, ott rendszerint paripa is akad (a svájciak esetén pedig történetesen a fegyver sem hiánycikk, bár ezt a mostani politikai helyzetben nem illik emlegetni), így nem meglepő, hogy Bázel közlekedési vállalata is úgy döntött, hogy a Hess méregdrága duplacsuklós csúcsmodelljével frissíti járműparkját. A BVB által beszerzett terjedelmes villanybuszokból egyetlen példány 1 687 000 svájci frankba kerül, ami a mostani nem éppen acélos árfolyamon átszámítva mintegy 669,7 millió forintos vételárat jelent – darabonként.

Egy korábbi gyári látványterv a bázeli rendeltetésű Hess lighTram 25 OPP duplacsuklósokról…

A BVB-nek egyébként nem ez az egyetlen folyamatban lévő beszerzése: a társaság 57 darab Mercedes-Benz eCitaro villanybuszt is vásárol (szólókat és csuklósokat vegyesen), ebből a szériából ugyancsak most futottak be az első példányok az EvoBus (Schweiz) AG közreműködésével. A közlekedési vállalat 2027-ig összesen 126 darab lokálisan zéró emissziós autóbusz forgalomba állítását tervezi.

…és a már félkész állapotú járművek egyike a szerelősoron

Az új duplacsuklósok a Hesstől megszokott módon ún. Co-Bolt technológiával készülnek, ami nagy vonalakban annyit jelent, hogy a vázszerkezet egymáshoz csavarozással rögzített extrudált alumíniumprofilokból épül fel. A 24 370 mm hosszú, 2550 mm széles és 3410 mm magas, 1-2-2-2-2 ajtóképletű járművek 44 ülő- és 162 állóhellyel, valamint két kerekesszékes-férőhellyel rendelkeznek. Ebben az árkategóriában már magától értetődő, hogy hagyományos visszapillantó tükrök helyett kamerák segítik a járművezetőt a környező forgalom nyomon követésében. Az új szerzeményekkel, amelyek a helyi 9101-9108 pályaszámokat kapják, 2023 január közepétől a bázeli SBB főpályaudvart az EuroAirport repülőtérrel összekötő 50-es jelzésű helyi viszonylaton lehet majd találkozni, az utolsó kocsikat jövő tavaszig adják át. A nagy befogadóképességű duplacsuklósok beszerzését hivatalosan a vonal folyamatosan növekvő kihasználtsága indokolja, amit járatsűrítéssel nem lehetett hatékonyan megoldani.

Az utastérben a masszív dobogók határozzák meg az üléselrendezést

A Hess a közelmúltban Zürich, Winterthur és az ausztráliai Brisbane részére is szállított, illetve szállít duplacsuklós buszokat. A bázeli rendeltetésű példányok – amint az a típusjelzésükből kikövetkeztethető – végállomási rátöltős rendszerhez (opportunity charging) vannak optimalizálva, ami felnyíló pantográfos interfészen keresztül, akár 450 kW teljesítménnyel is történhet. Annak ellenére, hogy a buszokba nyolc modulból álló, 533 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomag kerül, az elérhető dokumentumok szerint a BVB-nél ebből csak 185 kWh tárolóképességet terveznek üzemszerűen kihasználni az akkumulátorok élettartamának növelése érdelében – talán éppen a nagy töltőteljesítményt ellensúlyozandó. Ezzel az energiamennyiséggel a fedélzeten a gyártó 40-100 kilométerre becsüli a buszok hatótávolságát az utasterheléstől, valamint az időjárási- és topográfiai viszonyoktól függően. A 25 274 kg saját-, és 39 282 kg legnagyobb megengedett össztömegű járművek mozgatásáról két darab, központi elhelyezésű állandómágneses villanymotor gondoskodik, amelyek a B- és C-tengelyeket hajtják meg, a D jelű egység pedig természetesen kormányzott.

Fotók: Bruno Daniel Stehrenberger

Címkék