Kitekintő

Megrendelte mind a 60 darab duplacsuklós Hess villanybuszt az ausztráliai Brisbane

Amint az várható volt, a rendelkezésére álló teljes, összesen 60 darabot számláló Hess lighTram 25 TOSA duplacsuklós villanybusz-flottát lehívja az Ausztrália keleti partján fekvő Brisbane városának önkormányzata. Amint azt korábban megírtuk, a 24,5 méter hosszú járművek az utóbbi évek legnagyobb, 1,24 milliárd dollár összköltségvetésű helyi közlekedésfejlesztési projektjének, a Brisbane Metro hálózat kiépítésének részeként érkeznek az agglomerációval együtt közel 2,5 milliós nagyvárosba, ahol kulcsszerepük lesz a városközpont és a külvárosi kerületek összekapcsolásában. Az akkumulátoros duplacsuklósok szállítási jogát a Hess még 2019 végén nyerte el, ám a megállapodásban opciós mennyiségként szereplő 59 darabos széria lehívását az idén áprilisban leszállított prototípus utasok nélkül végzett utcai próbafutásaitól tették függővé.

A 2023 év végétől érkező flotta tagjai BRT-rendszerben, azaz a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített buszsávokon közlekedik majd a városközpontot az agglomerációval összekötő, két vonalból (M1, illetve M2) álló, összesen 21 kilométer hosszú hálózaton, amelyet a hivatalos kommunikációban a helyi önkormányzat következetesen metrónak nevez. A 24,5 méter hosszú elektromos autóbuszok megvásárlásáról a prototípus példány mindenre kiterjedő közúti tesztelését – manőverezhetőség, energiafogyasztás, hatótáv, fékrendszer, utasáramlás stb. – követően döntött a városvezetés. A korábbi Hess villanybuszokhoz képest finomított homlok- és hátfallal rendelkező, elegáns járműveket a svájci buszgyártó a ma már a Marcopolo kizárólagos tulajdonában lévő ausztrál Volgren közreműködésével szállítja majd le, ahol a lighTram 25-ösök helyi összeszerelése zajlik majd.

A vázelemekként csavarozott alumínium profilokat használó ún. CO-BOLT® technológiával készülő, tisztán elektromos hajtású duplacsuklósok 1-2-2-2-0 ajtóelrendezéssel érkeznek. A kizárólag a járművezető részére, illetve vészkijáratnak fenntartott egyszárnyú első ajtó az utastértől a karosszéria teljes szélességében leválasztott sofőrfülkébe vezet. Annak ellenére, hogy az ausztrál előírások alapesetben ma még csak 2500 mm-es szélességet engedélyeznek a közúti járművek számára, a Brisbane Metro leendő duplacsuklósai európai mintára 2550 mm szélesek, teljes befogadóképességük pedig „esemény módban” (ez valószínűleg a csúcsforgalmi időszakokra utal) eléri 170 főt. A fedélzeten összesen 10 elsőbbségi ülőhely található. A járműveket természetesen a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen használhatják, számukra a felszállást az első dupla ajtónál elektromos működtetésű rámpa segíti, az utastér elejében pedig három nagy területű kerekesszékes-férőhely is kialakításra került. Emellett a buszokat a metrókból és villamosokból is jól ismert, a vezetővel közvetlen kapcsolatot biztosító segélykérési pontokkal, valamint indukciós hallássegítővel is ellátják, amit a hallókészüléket viselő emberek vehetnek igénybe a jobb beszédmegértés érdekében – az indukciós hurok elkülöníti a hallani kívánt hangot a háttérzajtól, és egy mágneses téren keresztül csak a tiszta hangot juttatja el a hallókészülékbe. Az utasok kényelmét a fedélzeti WiFi szolgáltatás mellett USB-töltőpontok is szolgálják, biztonságukat pedig egyebek mellett a hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő kamerák és az intelligens holttérfigyelő rendszer.

A Hess „metrók” mozgatásáról összesen két folyadékhűtéses, állandómágneses központi villanymotor gondoskodik, amelyek a B- és a C-tengelyeket hajtják meg, az A- és D-tengelyek pedig kormányzottak. A lokálisan emissziómentes járművek akkumulátorainak töltéséhez a svájci ABB és a japán Hitachi közös leányvállalata, a Hitachi Energy szállítja az infrastruktúrát. Az ABB mérnökei által kifejlesztett, TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) névre hallgató villámtöltési megoldás felső töltőkaros oszlopokon keresztül biztosítja az energiatárolók töltését legfeljebb 600 kW-os teljesítménnyel. A buszok tetejére szerelt lézerirányítású interfész kevesebb, mint 1 másodperc rá tud csatlakozni a töltőoszlopokra, amelyeket összesen 15, erre kijelölt megállóhelyen állítanak fel. A rendszer az utascsere során 20 másodperc alatt képes feltölteni annyi villamos energiával az autóbuszok tetejére telepített lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorokat, amennyi éppen elegendő ahhoz, hogy elérjék a következő megállót. Egyébként az energiatárolók teljes feltöltése is mindössze hat percet vesz igénybe a villámtöltő rendszer segítségével, de a kíméletesebb töltés érdekében a járműtelepen összesen 60 darab, egyenként 50 kW teljesítményű plug-in töltőberendezés is helyet kap.

__

Fotók: Carrosserie Hess AG/Brisbane City Council

Címkék