Kitekintő

Idén várható az első Ausztráliába szánt duplacsuklós Hess villanybusz

Ha minden a tervek szerint alakul, összesen 60 darabot szállít az Ausztrália keleti partján fekvő Brisbane városába lighTram 25 TOSA fantázianevű duplacsuklós modelljéből a Hess. A svájci buszgyártó egyelőre egy, a helyi önkormányzattal közösen készített animáción mutatta be a kenguruk földjének harmadik legnépesebb városába szánt kivitelt, amelyből idén a tervek szerint már el kellene készülnie az első működőképes prototípusnak is.

Az agglomerációval együtt közel 2,5 millió lakosú Brisbane utóbbi évekbeli legnagyobb közlekedésfejlesztési projektje az ausztrál kormány által finanszírozott, lokálisan zéró emissziós „közúti metró” kiépítése, amelynek a helyi városvezetés kulcsszerepet szán a városközpont és a külvárosi kerületek összekapcsolásában. A következetesen metróként emlegetett, a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített (de helyenként más buszjáratokkal közös) buszsávokon alapuló koncepció leginkább a Dél-Amerikában elterjedt BRT-rendszerekhez hasonlítható. Az összesen 21 kilométer hosszú, két vonalból (M1, illetve M2) és 18 állomásból felépülő hálózatot duplacsuklós villanybuszokkal szolgálják majd ki, amelyek háromperces követéssel közlekednek majd a nap 24 órájában. A 2016-ban elindított projektről mi először 2017-ben, a megvalósíthatósági tanulmány közzétételekor adtunk hírt, 2019 végén pedig az is eldőlt, hogy a leendő hálózat járműveit a svájci Hess szállítja majd, az ausztrál piacon otthonosan mozgó és helyi gyártóbázissal rendelkező Volgren közreműködésével. A két cég között egyébként már több, mint négy évtizedes együttműködés áll fenn, lévén mindkét buszgyártó a svájciak által kifejlesztett, csavarozott alumínium profilokat használó Co-Bolt technológiával építi a buszait.

Egyelőre csak látványtervek szintjén suhan Brisbane útjain a Hess duplacsuklósa

A 24,4 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású duplacsuklósokról maga a gyártó egyelőre viszonylag kevés konkrétumot osztott meg, a megrendelő önkormányzat viszont jóval közlékenyebbnek bizonyul a járművek által teljesítendő elvárásokat illetően. Így többek között tudható, hogy a buszok az Európában megszokott módon 2550 mm szélesek lesznek (az ausztrál előírások alapesetben ma még csak 2500 mm-es szélességet engedélyeznek), normál utasforgalmi körülmények között 150, csúcsidőszakban pedig 170 utas szállításra kell képesnek lenniük, továbbá zárt vezetőfülkével és legalább három, teljes szélességű kétszárnyú utasajtóval rendelkeznek majd (ezen kívül a látványtervek alapján az A-tengely előtt egy további, egyszárnyú ajtó is helyet kap). Az utazóközönség kényelmét egyebek mellett fedélzeti WiFi és a mobil eszközök töltését szolgáló USB-töltőpontok szolgálják majd, valamint elvárás a nagy méretű, panorámás hátsó szélvédő is, amivel merő véletlenségből éppen rendelkezik is a Hess közismerten méregdrága csúcsmodellje.

A terjedelmes járművek B- és C-tengelyét állandómágneses szinkronmotorok hajtják majd, a D jelű egység pedig a mellső futóműhöz hasonlóan kormányzott lesz a busz méreteihez képest kielégítő manőverezhetőség érdekében. A járműtelepen a CCS 2 rendszerű plug-in töltés lehetősége is adott lesz, az egész napi zavartalan üzemet azonban elsősorban a végállomásokon biztosított, TOSA rendszerű hat perces villámtöltés garantálja. A töltési infrastruktúrát az ABB szállítja.

A prototípus európai tesztelése a hivatalos ütemterv szerint még az idén elkezdődik, ezt követik majd a már Brisbane utcáin végzett futáspróbák, várhatóan 2022-től. Ennek sikere esetén a városnak opciós joga van a szerződésből fennmaradó 59 kocsi lehívására. A brisbane-i „metróhálózat” üzembe helyezését a típusjóváhagyások és egyéb engedélyek megszerzésének függvényében 2023 második felére tervezik.

Fotók: Carrosserie Hess AG/Brisbane City Council

Címkék