Kitekintő

Megérkezett Grenchenbe a Hess elektromos tesztbusza

A héten megkezdi három éves tartós tesztjét a svájci Grenchen régióban működő Busbetrieb Grenchen und Umgebung AG (BGU) társaságnál az 12 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású Hess lighTram 12 Plug demóbusz, amelynek érkezését még tavaly augusztus végén jelentette be a svájci buszgyártó. A hosszú távú próba megkezdését eredetileg decemberre tervezték, így végül négy hónapos késéssel veszi kezdetét a projekt.

A demóbuszt március 30-án tekintette meg a BGU vezetősége (Fotó: Tom Ulrich/Solothurner Zeitung)

Az 1-2-2 ajtókiosztású, hagyományos visszapillantó tükrök helyett kamerákkal szerelt, teljes hosszban alacsonypadlós tesztbusz 25 ülő- és 56 állóhellyel rendelkezik. Az utasüléseket végig 2+2 sorban építették be. A Hess sajtóanyaga ezúttal sem felejti el kiemelni a lighTram típuscsaládra jellemző hatalmas hátsó panoráma szélvédőt, sőt, az azonos kategóriájú dízel- és gázüzemű buszokénál tágasabb utasteret is említ, bár utóbbi véleményes, hiszen már közvetlenül a második ajtó után jókora dobogókra kerültek az ülések. A vezetőkörnyezet kialakítása megfelel a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (Verband Deutscher Verkehrsunternehmen, VDV) által megfogalmazott ajánlásoknak. Természetesen a légkondicionáló és a fűtés is elektromos működtetésű, így hideg időben is káros anyagok kibocsátása nélkül közlekedhet a busz.

Az utastér bővében van a dobogóknak (Fotó: Tom Ulrich/Solothurner Zeitung)

A Hess ezúttal már műszaki konkrétumokat is közölt a járművel kapcsolatban: eszerint a tesztbuszba 400 kWh összkapacitású vontatási akkupakk került, ami nyáron 300, télen pedig 200 kilométeres hatótávolságot biztosít az ún. Co-Bolt technológiával készült alumínium felépítményes villanybusznak, és folyadékhűtéses, állandómágneses villanymotorokat lát el energiával. Az akkumulátorok töltése a járműtelepen, CCS Combo 2 rendszerű plug-in töltőcsatlakozón keresztül történik.

Címlapkép: Carrosserie Hess AG

Címkék