Kitekintő

Tíz eCitaróval kezdi meg flottája villamosítását a svájci RVBW

A svájci Baden-Wettingen közlekedési társaság (Regionale Verkehrsbetriebe Baden-Wettingen – RVBW) 10 darab Mercedes-Benz eCitaro forgalomba állításával lép tovább e-stratégiájának megvalósítása terén: az Aargau kanton keleti részén szolgáltató, állami tulajdonú társaság az autóbuszokat és a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát a Daimler Truck AG által kínált kulcsrakész, eMobility Systems szolgáltatásának keretein belül szerzi be. A beruházás, melyben a Daimler Truck fővállalkozóként szerepel, jövőre készül el.

A Daimler Truck az elektromobilitásra való átállás komoly infrastrukturális igényeit felismerve a járművei mellé átfogó,  kulcsrakész megoldásokat is kínál ügyfelei számára, a tervezéstől kezdve a projektmenedzsmenten át egészen az átadásig.  Emellett döntött az RVBW is, amely 2030-ig teljesen klímasemlegessé szeretné átalakítani 67 darabot számláló flottáját. Az autóbuszok átadása mellett a „csillagos márka” építi ki fővállalkozóként az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát is; a kulcsrakész szolgáltatás a töltőinfrastruktúra telepítésének minden részletére kiterjed, azaz tervezés, a szükséges engedélyek beszerzésese mellett a töltőállomások depó hálózatra történő csatlakoztatására, a transzformátor és a kapcsolóberendezések telepítésére, egyéb kapcsolódó kivitelezési intézkedésekre, valamint a kezelő- és karbantartó személyzet képzésére is. A megrendelést egy, a kiváltandó, jellemzően dízelmotoros buszokkal kiszolgált viszonylatok futásteljesítmény és a topográfiai viszonyok figyelembe vételével készült megvalósíthatósági tanulmány összeállítása előzte meg.

Az RVBW háromajtós szóló eCitarói már az Akasol harmadik generációs, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát alkalmazó, továbbfejlesztett AKASystem 9 AKM 150 CYC típusú modulokat tartalmazó akkupakkal érkeznek, abból is az 5 egységből álló 490 kWh összkapacitású változattal. Az ultra nagy energiasűrűségű, nagy teljesítményű töltésre optimalizált, 148 Ah-ás akkumulátorcsomag modulonként 98 kWh névleges kapacitást biztosít, s az ígéretek szerint akár 50%-al megnöveli az elérhető hatótávolságot a piacon jelenleg megtalálható hasonló akkumulátor-rendszerekhez képest. Az energiatárolók feltöltésére a dugaszolható töltési megoldás mellett OppCharge inverz pantográfos (azaz a töltőoszlopról lenyíló) gyorstöltőn keresztül is lehetőség lesz. Az autóbuszokat 20 km/h sebesség alatt aktív E-zaj hanggenerátorral is felszerelik, ami segíti a gyalogosokat és a kerékpárosokat az egyébként hangtalanul közeledő járművek időben történő észlelésében.

Címkék