Kitekintő

A Daimler Buses átadta az első sorozatgyártású üzemanyagcellás eCitarókat

A mannheimi székhelyű Rhein-Neckar-Verkehr GmbH (rnv) társaság néhány napja vehette át annak a 48 tagból álló Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell flottának az első három példányát, amelyet a közlekedési társaság még tavaly rendelt meg a Daimler Truck buszgyártó részlegétől. Az átadott járművek az idén nyáron, a barcelonai UITP világkongresszuson bemutatott típus első sorozatgyártású, kifejezetten megrendelésre készült ügyfélpéldányai. A teljes, mintegy 41 millió euró értékű flottát a gyártó 2025 közepéig szállítja le a megrendelőnek; 13 kocsi Mannheimben, 27 Heidelbergben és környékén, 8 pedig Ludwigshafenben áll majd forgalomba. Az rnv a megrendelés terhére emellett még további 27 példányt hívhat le az átszámítva több mint nettó 353 millió forint értékű, hidrogén hatótávnövelővel ellátott járművekből.

A 48 darab eCitaro fuel cell beszerzése részét képezi az rnv azon dekarbonizációs törekvéseinek, melyek szerint 2032-ig a Mannheim, Ludwigshafen és Heidelberg környékén szolgálatot teljesítő járműparkját teljes egészében helyileg károsanyag-kibocsátásmentes flottává alakítaná át. A közlekedési társaság a cél elérése érdekében eddig 6 darab, 243 kWh-ás NMC akkucsomaggal, valamint 30 darab, 441 kWh-ás lítium-polimer (LMP) kémiájú akkupakkal szerelt szóló eCitarót vásárolt 2018 és 2022 között, ezekhez csatlakozik 2025 közepéig a 48 darab, hidrogén hatótávnövelővel ellátott csuklós eCitaro, melyek a tisztán elektromos hajtású társaikhoz hasonlóan dízelbuszokat váltanak majd le. Mielőtt az első példányok forgalomba kerülnek, a járműveknek át kell esniük egy, várhatóan 2024 elejéig tartó tesztüzemen, melynek keretében a járművezetők oktatása és intenzív képzése, valamint a próbatankolások mellett sor kerül az autóbuszok autonómiájának valós üzemeltetési körülmények között történő meghatározására is.

A járművek kiszolgálására Heidelbergben, Mannheimben és Ludwigshafenben három hidrogénkutat is létesítenek. A buszok energiatárolóinak feltöltésére az rnv 25,5 millió eurós költségvetésből felépülő vadonatúj heidelbergi telephelyén lesz lehetőség, ahol 30 töltőpont kap helyet. A hatótávnöveléséhez szükséges hidrogén üzemanyag a mannheimi Friesenheimer szigeten létrehozott „H2 Hub” nagynyomású hidrogénelosztó központból érkezik, amelyet a ludwigshafeni BASF lát el igazoltan zöld forrásból származó, azaz vízbontás útján, megújuló energia felhasználásával előállított hidrogénnel.

Fotó: Philipp Rothe

Az rnv háromajtós kialakítású új szerzeményei két olyan, közel egyenértékű, nulla károsanyag-kibocsátású hajtásrendszert kombinálnak magukban, amelyek egymástól függetlenül, külön-külön is tölthetők, ezáltal a csuklósok tisztán akkumulátoros üzemmódban és hidrogénhajtású autóbuszként is képesek üzemelni. Az rnv rendeltetésű kocsikba az Akasol harmadik generációs NMC 3”-ként emlegetett lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkupakjának a típusnál elérhető legnagyobb, 4 modulos, 392 kWh összkapacitású változata kerül. Az energiatárolóhoz egy 60 kW teljesítményű Toyota üzemanyagcella társul, ami a napi futásteljesítmény növelését segíti elő úgy, hogy a cellák által előállított villamos energiát a vontatási akkumulátorok menet közbeni töltésére fordítja; ezáltal a beépített akkupakkal megtehető 200-220 kilométeres maximális hatótáv akár további 100-150 kilométerrel is megnövelhető. A tetőn keresztirányban elhelyezett 6 darab hidrogéntartályban a buszok összesen 30 kg hidrogént tudnak magukkal vinni 350 bar üzemi nyomáson. Az akkumulátorok feltöltése hagyományos plug-in módszerrel történik a mellső tengely felett jobb-, illetve balodalon található járműoldali interfészen keresztül, a hidrogént pedig a B-tengely felett jobb oldalon lehet betárolni. A gyártó szerint a fuel cell verzió ezzel a konfigurációval akár 400 kilométert is képes megtenni egyhuzamban, így közel 100%-os útvonal-lefedettségével képes egy az egyben kiváltani egy hagyományos, dízelmotoros hajtású városi autóbuszt. Az eCitaro fuel cell üzemeltetése során lehet választani, hogy a rendszer az akkumulátorokban tárolt energiát, vagy a hidrogéngázt használja fel először, de emellett van lehetőség mindkét üzemmód párhuzamos alkalmazására is.

A buszok hajtásáról ezúttal is a jól ismert, kerékagy közeli villanymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE típusú portálhíd  gondoskodik, melyből kettő is kerül a kocsik alá, mivel a B és C jelű tengely is hajtott. A folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×141 kW. Az autóbuszokat számos korszerű vezetéstámogató funkcióval is felszerelik, ilyen a vészfékasszisztens, a menetstabilizáló becsuklásgátló mechanizmussal,  a gyalogosfelismerésre is képes balesetmegelőző fékasszisztens, vagy éppen a Sideguard Assist nevű, oldalirányú radaros holttérfigyelő rendszer is.  A kocsik  világítása teljes egészében LED-technikát alkalmaz, ráadásul az eCitarónál újdonságként irányjelzéskor az indexlámpák mellett már az adott oldali körvonalfények is villognak, teljesítve ezzel a vonatkozó ENSZ-EGB előírások legújabb követelményeit. Emellett az eCitarokat többek között felszerelik abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (TPM), eső- és fényérzékelőkkel, elektromosan fűthető szélvédővel, memóriafunkcióval is ellátott, elektromosan működtethető és szellőztethető vezetőüléssel, italhűtővel és fedélzeti kamerarendszerrel is.

Címkék