Kitekintő

Drezdában hozzák az elvártat a DVB eCitarói

Wiesbadenben egyelőre nem igazán, Drezdában viszont beváltak a város tavaly vásárolt Mercedes-Benz eCitarói, legalábbis a Dresdner Verkehrsbetriebe közlekedési társaság tájékoztatása szerint. A DVB 2022 őszéig összesen 20 darab, 18 csuklós és 2 szóló „csillagos” villanybuszt állított forgalomba Drezda 68-as és 81-es jelzésű viszonylatán. A járművek a közlekedési cég legnagyobb megelégedésére megbízhatóan üzemeltek, s a hatótáv tekintetében is jól teljesítenek, sőt nyáron a gyártó által garantált kilométereket is bőven sikerült hozniuk.

A járművek 2022. augusztus 9-e óta teljesítenek szolgálatot Drezdában, azóta több mint 500 ezer kilométert tettek meg bármiféle komolyabb meghibásodás nélkül. A DVB beszámolója szerint a buszok jóval hatékonyabban és megbízhatóbban üzemelnek, mint ahogyan azt várták, s a hatótávjuk is jóval nagyobb a Daimler Buses által garantált 120 kilométeres autonómiánál. Emellett az egy perc alatt gyorstöltéssel felvett energiamennyiség is jóval nagyobb hatótávolságot biztosít, mint amivel korábban számoltak: a gyártó által vállalt 1,5 kilométer helyett ez akár 4 kilométer is lehet.

Fotó: bild.de

Az éles üzem megkezdése előtt a már átadott kocsikat két hónapon keresztül tesztelték a közlekedési társaság szakemberei, ez idő alatt több mint 20 ezer kilométert tettek meg, s a legrosszabb esetben is minimálisan 120 kilométer tudtak teljesíteni egyetlen feltöltéssel a hegyvidéki jellegű vonalakon. Utasforgalomban az augusztusi és az őszi hónapokban ennél is nagyobb, 170 kilométeres hatótávot értek el a kocsik, s havonta átlagosan 7500 kilométer futásteljesítményt produkáltak, 500 kilométerrel többet, mint a flotta dízeles tagjai. Az autóbuszok fordától függően naponta 200-500 kilométert tesznek meg, napközbeni rátöltésre a 68-as és a 81-es viszonylatainak végállomásain van lehetőség. A két hajtott tengellyel szerelt csuklós példányok esetében a kedvező fogyasztáshoz jelentősen hozzájárul a kiemelkedő, mintegy 35%-os rekuperációs arány is (vagyis az egy kilométernyi út során elfogyasztott energia ekkora hányada kerül visszanyerésre a lassítások és fékezések során).

A DVB megjegyzi, hogy a hidegebb hónapokban, novemberben és decemberben, annal érdekében, hogy a fűtési rendszer működtetése ne emésszen fel túlságosan nagy akkumulátorkapacitást, s tartható legyen a 100 kilométer feletti hatótávolság, szükség volt az autóbuszok fűtőolajjal, vagy szintetikus tüzelőanyaggal is  működtethető kiegészítő fűtőkészülékeinek beüzemelése is. Az autóbuszok utastér hűtéséről-fűtéséről alapesetben a hajtáslánc vízkörébe kötött CO2 (R744) hűtőközeges hőszivattyús klímaberendezés gondoskodik, de mivel ez a berendezés alacsony hőmérsékleten kis hatásfokkal dolgozik, az utastér kizárólag ezzel a megoldással történő felfűtése az energiafelhasználást is megduplázta volna, mindezt természetesen a hatótávolság rovására. A társaság közlése szerint az elmúlt 5 hónapban egyetlen jármű akkumulátora sem merült le járatvégzés közben.

Fotó: bild.de

Az energiatárolásról egyébként a terjedelmes, 20,6 tonna saját tömegű kocsik esetében egy 10 modulos, 330 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Akasol akkumulátorcsomag gondoskodik. A szóló, 13,8 tonnás eCitarókba ugyanúgy az Akasol második generációs NMC akkupakkja került, viszont abból csak a 8 egységből álló, 270 kWh-ás változat. Az akkumulátorok hasznosítható energiatartalma a csuklósoknál 255 kWh, a szólóknál pedig 204 kWh körül alakul, azaz a járművek a teljes akkukapacitás közel 80% gazdálkodhatnak. Az autóbuszokat pantográfos töltési megoldással is felszerelték, az energiatárolók újratöltése a depóban éjszaka maximum 150 kW-os, napközben a végállomásokon pedig akár 300 kW-os töltési teljesítménnyel is történhet. A töltést a buszokban SmartCharge vezérlőrendszer optimalizálja; a diagnosztikai rendszer folyamatosan felügyeli az akkumulátorokat és meghosszabbítja azok élettartamát.

Az autóbuszok eddig komolyabb meghibásodás nélkül, megbízhatóan üzemeltek, de természetesen –  ahogy a cég fogalmaz – előfordultak gyermekbetegségek, de ezeket a Daimler Buses javította. Az egyik ilyen, amit a közlekedési cég említ, az akkupakkok hőmérsékleti különbségéből adódó elektronikus teljesítménykorlátozás, a másik  pedig a töltési folyamatok időnkénti indokolatlan megszakítása volt. Mindkét hibát szoftvermódosítással orvosolta a gyártó.

A DVB számításai szerint a 20 darab villanyhajtású eCitaro, melyek a cég flottájának mintegy 15%-át képviselik, évente csaknem 875 tonna CO2-kibocsátástól óvja meg közvetlen környezetét. A társaság emellett kiemelte, hogy egy elektromos busz energiahatékonysága kétszer olyan magas, mint egy dízelbuszé;  míg az akkumulátorokban tárolt energia akár 90%-a is mozgásra fordítható, addig az autóbuszok és a teherautók belsőégésű erőforrásai az üzemanyag energiatartalmának alig több mint 40%-át képesek mozgási energiává alakítani.

A 20 autóbusz 17,4 millió euróba, a depói és a végállomási töltési infrastruktúra kiépítése pedig 5,7 millió euróba került; a beruházáshoz a város 5,9 millió eurós önereje mellé támogatásként 4,8 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 9,6 millió eurót a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium és  2,8 millió eurót a Szász Gazdasági Minisztérium biztosított.

Címlapkép: Wikipedia

Címkék