Magyar gyártók

Aláírták a szerződést, az Ikarus szállítja Szczecinek legújabb elektromos buszait

Az Electrobus Europe Zrt. ügyvezető igazgatója, Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere, Daniel Rak a tegnapi napon aláírásukkal megerősítették az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén. Ezzel az Ikarus két és fél évtized után tér vissza termékeivel lengyel piacra, de az augusztus közepén kihirdetett tendergyőzelem és az azt követő mostani szerződéskötés a teljes magyar buszgyártás számára is fontos mérföldkövet jelent.

Az Electrobus Europe a frissen aláírt szerződés értelmében 11 hónapon belül leszállítja a város számára az öt darab, Magyarországon gyártott, tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e autóbuszt. A Magyarországon és Németországban már napi forgalomban bizonyító típusnak ez az első megrendelése Lengyelországból, amely egykor kiemelt jelentőségű exportpiac volt az Ikarus számára, és a magyar buszgyártó a jövőben is stratégiai célországként tekint rá.

Szczecinek kiemelkedő példát mutat a tömegközlekedés népszerűsítése és zöldítése terén egyaránt, hiszen a városban mindenki számára ingyenes a közösségi közlekedés, ami így gyakorlatilag megduplázta a szolgáltatást igénybe vevők számát, emellett pedig a város a már meglévő 10 elektromos buszból álló állományát bővíti most tovább az Ikarus zéró emissziós buszaival, amelyek megérkezésével a legrégebbi belsőégésű motoros járműveket kivonják Szczecinek utcáiról.

Daniel Rak (b), Szczecinek polgármestere és Sipos Zoltán (j), az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója a szállítási szerződés ünnepélyes aláírása után

A 12 méter hosszú, összesen 86 utas befogadására alkalmas, teljes hosszban alacsonypadlós és természetesen mozgáskorlátozott utasok szállítására is alkalmas kialakítású elektromos Ikarus autóbuszok háromajtós kivitelben, 27+2 utasüléssel kerülnek majd a megrendelőhöz. A járművekbe korszerű és biztonságos, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag kerül, ami az Ikarus autóbuszaira jellemző kedvező energiafogyasztással párosulva akár 350 kilométeres hatótávot is lehetővé lesz egyetlen feltöltéssel. Mindez azt jelenti, hogy a járművek egész nap folyamatosan, zavartalanul tudnak majd üzemelni, napközbeni rátöltés nélkül. A tendernyertes buszok üzemeltetéséhez szükséges plug-in töltőberendezéseket koncesszióban a lengyel Ekoenergetyka szállítja majd.

A sofőrkabin a helyi elvárásoknak megfelelően zárt lesz, a buszok felszereltsége pedig többek között légkondicionálót, fedélzeti WiFi-t, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőaljzatokat foglal magába. Jegykezelő rendszer – tekintettel a fentebb említett, ingyenes városi tömegközlekedésre – nem szükséges, az utastájékoztató rendszert pedig egy lengyel partnercég, a SIMS szállítja majd.

Igazi mérföldkő ez a nap az Ikarus és az Electrobus életében is! Büszke vagyok rá, hogy közel 3 évtized után ismét lesznek új Ikarus buszok a lengyel utakon. Személy szerint pedig külön örülök annak, hogy együttműködésünkkel támogathatjuk a várost a zöld tömegközlekedésért tett példamutató törekvéseiben ” – mondta Sipos Zoltán, az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: „A tegnapi nappal kétségtelenül egy új fejezet nyílt az Ikarus életében. Ez a szerződés a legpozitívabb visszajelzés és egyben üzenet a piacnak: az Ikarus újra készen áll a nemzetközi terjeszkedésre”.

Fotók: Ikarus

Címkék