Ikarus, Magyar gyártók

Jól takarékoskodik az energiával a székesfehérvári Ikarus-flotta

Több, mint másfél hónap telt el azóta, hogy forgalomba állt Székesfehérváron az utolsó Ikarus 120e villanybusz is a kormányzati Zöld Busz Program keretében beszerzett 12 darabos szériából, amelynek első példányai már július eleje óta szállítják a helyi utazóközönséget. Az első időszak alapvetően kedvező üzemeltetési tapasztalataiba már az októberi 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson bepillantást nyertünk, időközben pedig a Volánbusztól is kaptunk kiegészítő adatokat a járművek teljesítményére vonatkozóan, október 31-ig bezárólag.

Amint arról portálunk is beszámolt, a sikeres tendereztetést követően idén április 1-én írták alá a Volánbusz Zrt. és az Ikarus villanybuszait forgalmazó Electrobus Europe Zrt. képviselői a 12 darab tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e városi autóbuszról szóló adásvételi megállapodást. A magyar gyártó viszonylag rövid szállítási határidőt vállalt, amit sikerült is tartania, hiszen a járműveket ütemezetten, a szerződésben foglaltaknak megfelelően szállította le. A széria első két példányát június 28-án vette át a Volánbusz, ezek sajtónyilvános bemutatóját bő egy héttel később, július 6-án tartották – az eseményen annak idején mi is jelen voltunk. Ezt követően július 28-án további három, augusztus 30-án négy, szeptember 29-én pedig újabb két villanybusszal gyarapodott az átadott Ikarusok száma, míg végül október 13-án az utolsóként elkészült – és időközben a hannoveri IAA Transportation 2022 kiállítást is megjárt – kocsi is elhagyta a székesfehérvári gyárat és csatlakozott a flottához. Ezzel párhuzamosan a Volánbusz Börgöndi úti telephelyén kiépített töltőinfrastruktúra is beüzemelésre került. A beszerzési projekt zárórendezvényére október 27-én került sor ugyanitt, immár a teljes flotta részvételével.

Az újonnan forgalomba állított Ikarusoknak fontos szerep jut Székesfehérvár levegőminőségének javításában, a lokálisan zéró emissziós járművekkel ugyanis a város legkorszerűtlenebb dízelmotoros buszait váltotta ki a Volánbusz. Ez hét kiöregedett jármű esetében közvetlen selejtezést jelentett, míg a további öt ily módon felszabaduló régebbi kocsi más városokban közlekedő, rosszabb környezetvédelmi besorolású autóbuszok helyét veszi át.

A Székesfehérváron közlekedő elektromos Ikarusokkal jelenleg 39 különböző helyi viszonylaton (10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 24, 25, 27, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 42, 43, 44, 11A, 11G, 12A, 12Y, 13A, 14G, 15Y, 23E, 26A, 26C, 26G, 31E, M26, SZFO, XBER) lehet találkozni a hét minden napján. Az első példányok júliusi forgalomba helyezésétől kezdve 2022. október 31-ig a járművek összesen 115 350 kilométert futottak a Volánbusz adatközlése szerint (megemlítendő, hogy az utoljára átadott példány csak október 13-án állt szolgálatba), ennek során a társaság számításai szerint máris mintegy 122 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg közvetlen környezetüket.

A magyar villanybuszok üzemeltetési tapasztalataival Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. júliusban kinevezett elnök-vezérigazgatója is foglalkozott az október 19-én Zsámbékon megrendezett 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson tartott előadásában, és már itt kiderült, hogy az Ikarus villanybuszának egyik fő erőssége az energiahatékonyság. A Székesfehérváron közlekedő példányok átlagos havi futásteljesítménye 4275 kilométer, az átadás óta mért átlagos energiafogyasztásuk pedig 0,84 kWh volt kilométerenként az akkor elérhető adatok alapján – utóbbi érték azóta a hűvösebb idő beköszöntével minimálisan emelkedett, kilométerenként 0,86 kWh-ra. Ez nemzetközi szinten is kifejezetten kedvezőnek számít a jármű méreteihez képest, és a legjobbnak a társaság által jelenleg üzemeltetett elektromos hajtású busztípusok között – igaz, amint arra a Volánbusz maga is felhívta a figyelmet prezentációjában, az egyes típusokat más-más üzemeltetési és domborzati viszonyok között használják, így az eredmények egymással közvetlenül nem hasonlíthatók össze.

A típus valós energiafogyasztási adatokból számított, egy feltöltéssel teljesíthető hatótávja nagyjából 299 kilométer (SORT 2 mérési ciklus szerint számítva 385,5 kilométeres hatótáv hangzott el a konferencián, maga a gyártó ennél valamivel kisebb értéket ad meg), igaz, ebben az üzemeltetés körülményeitől függően jelentős szórás figyelhető meg, és a korrektség kedvéért hozzá kell tenni, hogy előttünk áll még a téli időszak is. Tekintve, hogy az egykori koronázóváros leghosszabb – egyébként munkaszüneti napra eső – fordája 286,2 kilométeres, a napi munkamennyiség papíron mindig teljesíthető a 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomag egyszeri feltöltésével, mindazonáltal szükség esetén, a buszok pihenőidejében előfordul napközbeni rátöltés is. A Volánbusz adatai szerint 2022. október 31-ig a buszokba összesen 99 282 kWh villamos energiát tápláltak be.

A kedvező fogyasztáshoz jelentősen hozzájárul a kiemelkedő, mintegy 25%-os rekuperációs arány is (vagyis az egy kilométernyi út során elfogyasztott energia ekkora hányada kerül visszanyerésre a lassítások és fékezések során), de a szállítható utasok számát tekintve is kategóriája élmezőnyébe tartozik az Ikarus 120e. Gyári adat szerint a magyar villanybuszok fedélzetén háromajtós konfiguráció esetén 86 fő utazhat egyszerre, ami elektromos mércével kifejezetten soknak számít, ráadásul úgy, hogy a típus legnagyobb össztömege csak 18 600 kg, ami majdnem egy teljes tonnával elmarad a kéttengelyes buszokra jogszabályban meghatározott – és a piaci riválisok által rendszerint ki is használt – maximumtól.

A beüzemelés során esetlegesen felmerülő gyermekbetegségekkel kapcsolatban a 2022. augusztus 1. és 2022. október 31. közötti három hónapos időszakra vonatkozóan kaptunk tájékoztatást a Volánbusztól. A kezdeti időszakban elsősorban a töltőberendezések működése kapcsán jelentkeztek kisebb fennakadások, az autóbuszok többségével komolyabb probléma nem fordult elő. Az Ikarus által garanciában javított meghibásodások között három olyan eset volt, ami több napos kényszerpihenőt vont maga után. A vizsgált három hónap alatt, figyelembe véve az autóbuszok ütemezett átadását, a tényleges járműkiadás (rendelkezésre állás) 86,7% volt a Volánbusz elmondása alapján, ez azonban akár még magasabb is lehetett volna, az AA CM-542 rendszámú autóbusz ugyanis egy komolyabb karambol miatt 11 napra átmenetileg kiesett a forgalomból. Az eddig beérkezett felhasználói visszajelzések egyértelműen pozitívak, az utazóközönség és a járművezetők is hamar megkedvelték a csendes, környezetbarát járműveket.

Fotók: Ikarus

Címkék