Magyar gyártók

Az Ikarus nyerte a szczecineki ötdarabos villanybusz-tendert

Megvan az Ikarus első újkori tendergyőzelme külföldön: a lengyelországi Szczecinek városa által a korábbi visszavonások után idén tavasszal újra kiírt, öt darab tisztán elektromos hajtású szóló autóbuszra és a működtetésükhöz szükséges töltőberendezésekre vonatkozó közbeszerzés a magyar gyártót képviselő Electrobus Europe Zrt. győzelmével zárult. Az eredményt ma hirdették ki a lengyel szaksajtóban.

A Lengyelország északnyugati részén fekvő, közel 40 ezer fős kisváros önkormányzati tulajdonú közlekedési társasága, a KM Szczecinek már kétszer nekifutott az öt darab akkumulátoros villanybusz beszerzésének, több, mint 11 millió lengyel złoty állami támogatással a háta mögött. Legutóbb 2023 májusában próbálkoztak sikertelenül a pályázattal, amelyen úgy mint első alkalommal is, az Ikarus adta be a legkedvezőbb ajánlatot, ám pénzügyi okokból – a rendelkezésre álló keretösszeg túllépése miatt – a tendert végül eredménytelennek nyilvánították. A város nemrég újra meghirdette a tendert, de több ponton változtatott a követelményeken. Az ajánlatkérő ezúttal is 11,8 és 12,2 méter közötti hosszúságú, legalább 160 kW-os csúcsteljesítményű vontatómotorral szerelt villanybuszok megajánlását várta, legalább 240 kilométeres hatótávval. Változás viszont a korábban meghiúsult eljárásokkal szemben, hogy a minimális akkukapacitást az első pályázatnál megadott 380 kWh-ról előbb a második kiírásban 360 kWh-ra, majd a legutóbbiban 310 kWh-ra csökkentette, aminek köszönhetően az Ikarus 120e alapesetben 314 kWh-ás akkuállománya már megfelel a tender ezen követelményének. Mivel az első és a második alkalommal is minden benyújtott ajánlat meghaladta a tender költségvetését, ezért a város, hogy kedvezőbb árú pályázatok benyújtására késztesse az ajánlattevőket, az előírt akkukapacitás csökkentése mellett eltekintett a jármű- és hajtáslánc-garancia kritériumától (azaz nem járt pluszpont a legalább 60 hónapos jótállásnál hosszabb garanciáért), és csak a legalább 96 hónapos akkumulátorgaranciát értékelte. Az Ikarus a biztató előzmények után ismételten próbálkozott, a jelek szerint ezúttal már sikerrel.

A magyar buszgyártó a megismételt pályázaton a SOR és a Yutong ajánlatát utasította maga mögé. Az Ikarus bruttó 13,124 millió złotyért (átszámítva bő 1,1 milliárd forintért) cserébe szállítja a zéró emissziós járműveket és az üzemeltetésükhöz szükséges, a lengyel Ekoenergetyka által gyártott töltőberendezéseket, ezzel az egyetlen olyan pályázatot nyújtotta be, amely befért az ajánlatkérő által előzetesen megadott 13,530 millió złotys költségkeretbe. A SOR bruttó 14,852 millió, a Yutong termékeit Közép- és Észak-Európában képviselő Busnex pedig bruttó 14,950 millió złoty összértékű ajánlattal indult. Az ismételten lefolytatott eljárástól ezúttal távol maradt az első és a második fordulóban még induló MAN Truck & Bus Polska és Daimler Buses Polska, a csak az első körben próbálkozó Solaris, valamint a második felhívásban pályázó Autosan is.

Az értékelés során 60%-ban a megajánlott vételárat, 30%-ban az akkumulátorokra vállalt garancia időtartamát, 10%-ban pedig a járművek gyártó által megadott hatótávját vették figyelembe; utóbbi kettő esetében mindhárom ajánlattevő a maximális pontszámot kapta, a nyertes személyét végül az ajánlati ár határozta meg. Az augusztus 17-én lezárult eljárásban végül a Ikarus termékeit forgalmazó Electrobus Europe Zrt.-t hirdették ki győztesnek.

Amennyiben a szerződéskötés megtörténik, a járműveket az aláírástól számított 11 hónapon belül kell leszállítania a nyertes ajánlattévőnek, azaz jelen állás szerint az Ikarusnak, amely ezzel mintegy két és fél évtized után térhet vissza a számára egykor meghatározó lengyel piacra.

A címlapkép illusztráció, forrás: Ikarus

Címkék