Újrázott az Ikarus Szczecinek újból kiírt villanybusz-tenderén

Úgy tűnik, hogy az eddigi eredménytelen pályázatok nem szegték kedvét az Ikarus 120e-t forgalmazó Electrobus Europe Zrt.-nek Lengyelországban, a társaság ugyanis újból megméretteti az Ikarus elektromos modelljét Szczecinek megismételt, öt darab elektromos autóbusz, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges töltőberendezések beszerzésére vonatkozó pályázatán, amelynek tavaly, pénzügyi fedezet hiányában végül eredménytelenné nyilvánított első fordulójában a magyar cég nyújtotta be az ajánlati ár szempontjából a legkedvezőbb ajánlatot.

A megújított eljárásban a hat induló közül ismét az Ikarustól érkezett a legkedvezőbb ajánlat, ennek értéke bruttó 14,2 millió zlotyi (átszámítva 1,15 milliárd forint), ami ráadásul az előző eljárásban megajánlott ajánlati árnál is kedvezőbb volt mintegy 400 000 zlotyval. A villanybuszok és a hozzájuk tartozó töltőberendezések egységárát az Ikarus nettó 2,31 millió złotyban, azaz mintegy 187 millió forintban adta meg. A magyar gyártó mellett pályázott még a SOR Libchavy, a Yutong villanybuszokat forgalmazó Busnex Polska, az Autosan képviselete, az előző eljárásban is indult MAN Truck & Bus Polska, valamint az EvoBus Polska is; ezek rendre bruttó 14,8, 15,4 millió, 16 millió, 16,2, illetve 18,4 millió lengyel złoty értékű ajánlatot nyújtottak be. A mostani tendertől az első fordulóban próbálkozó Solaris ezúttal távol maradt. A beérkezett ajánlatok közül viszont, amelyeknél már aligha lehetne ennél versenyképesebb ajánlatokat benyújtani, most sem fért bele egy sem a tender szűkre szabott, bruttó 13,5 millió zlotys költségvetésébe – az ajánlatkérő az eljárásban olyan modell megajánlását várta, amelynek darabonkénti vételára a töltőberendezéssel együtt nem haladja meg az átszámítva nettó 168,5 millió/bruttó 218,8 millió forintot. Az ajánlatok elbírálása során a nyertes ajánlatot 60%-ban ár, 30%-ban a legalább 96 hónapos jármű- és akkumulátor garancia, 10%-ban pedig a hatótávolság (legalább 240 kilométer) határozza majd meg.

A város közlekedési vállalata, a KM Szczecinek öt darab tisztán elektromos hajtású, legalább 11,8 és legfeljebb 12,2 méter hosszú, minimum 70 fő, ezen belül legalább 22 ülő utas befogadására alkalmas városi kivitelű autóbusz megajánlását várta el. A kiírás szerint követelmény volt a megajánlott típussal szemben a beépített villanymotor(ok) legalább 160 kW-os csúcsteljesítménye, valamint a minimum 360 kWh névleges kapacitással bíró energiatárolók beépítése, plug-in töltési metódus biztosításával. Az egyetlen feltöltéssel megtehető hatótávolság tekintetében 240 kilométer volt a legkisebb megadható érték a pályázaton. A tervezet futásteljesítmény buszonként évi kb. 41 000 kilométer. Az elvárt aktív biztonsági funkciók sorában megtalálható a kanyarodási asszisztens és az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer is, s emellett az ajánlat tárgyának teljesítenie kell az ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi előírásait is.

Azt, hogy a teljes értékű európai típusjóváhagyással rendelkező Ikarus 120e mennyiben felel meg a tenderdokumentációban felállított követelményének, egyelőre nem derült ki. Gépészeti szempontból a típusba kerülő központi elhelyezésű, 165 kW állandó-, és 240 kW csúcsteljesítményű t-DRIVE-MD2021 állandómágneses szinkron villanymotor hozza az elvártat, viszont az eddig alkalmazott, a kínai CATL-től származó tíz modulos, 314 kWh-ás lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag összekapacitása nem elegendő egy esetleges nyertes ajánlathoz. Az Ikarus ezért már vélhetően nem is ezzel az akkupakkal, hanem egy ez idáig meg nem nevezett európai gyártótól érkező, az Ikarus 120e-ben idéntől opcióban elérhető, nagyobb energiasűrűséget biztosító lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) energiatárolóval indult a tenderen.

A címlapkép illusztráció.

Címkék