Magazin

Az Ikarus is indult Szczecinek meghiúsult e-busz tenderén

Az Ikarus nyújtotta be vételár szempontjából a legkedvezőbb ajánlatot a lengyelországi Szczecinek városának öt darab elektromos autóbusz, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges töltőberendezések beszerzésére vonatkozó pályázatán, amelyet az ajánlatkérőnek pénzügyi fedezet hiányában sajnos végül eredménytelenné kellett nyilvánítania – derül ki a lengyel InfoBus szakportál beszámolójából.

A város közlekedési vállalata, a Komunikacja Miejska sp. z o.o. w Szczecinku (röviden KM Szczecinek) ősszel hirdetett pályázati felhívást öt darab tisztán elektromos hajtású, legalább 11,8 és legfeljebb 12,2 méter hosszú, minimum 70 fő, ezen belül legalább 22 ülő utas befogadására alkalmas városi kivitelű autóbusz beszerzésére, melyeket a közlekedési cég a „lengyel zöld busz program” keretében szerzett volna be. A kiírás szerint követelmény volt a megajánlott típussal szemben a beépített villanymotor(ok) legalább 160 kW-os csúcsteljesítménye, valamint a minimum 380 kWh névleges kapacitással bíró energiatárolók beépítése, plug-in töltési metódus biztosításával. Az egyetlen feltöltéssel megtehető hatótávolság tekintetében 240 kilométer volt a legkisebb megadható érték a pályázaton.

A közlekedési cég által meghatározott specifikáció zárt vezetőfülkét írt elő, a beltéri utastájékoztatáshoz pedig a szokásos, legalább 22″-os LCD-kijelző mellett egy, az összes megállót és az útvonal grafikus képét megjelenítő berendezést is megkövetelt a második ajtóval szemközti peronrész fölé. Az elvárt aktív biztonsági funkciók sorában megtalálható volt a kanyarodási asszisztens és az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer is.

A tenderen mindenki legnagyobb meglepetésére a lengyel piacon a szárnyait még éppen csak bontogató Ikarus is indult. A magyar gyártó mellett pályázott még az MAN lengyel képviselete, továbbá a Solaris és a cseh SOR Libchavy is. Utóbbiak rendre bruttó 17,46 millió, 15,77 millió, illetve 14,73 millió lengyel złoty értékű ajánlatot nyújtottak be, ám a legkedvezőbb ajánlati ár az Ikarus villanybuszait forgalmazó Electrobus Europe Zrt.-től érkezett, bruttó 14,66 millió złoty, azaz átszámítva bő 1,26 milliárd forint értékben. A villanybuszok és a hozzájuk tartozó töltőberendezések egységárát az Ikarus közel nettó 2,4 millió złotyban, azaz mintegy 205 millió forintban adta meg.

Végül azonban annak ellenére, hogy négyen is tettek ajánlatot a járművek és a töltőinfrastruktúra szállítására, a beérkezett pályázatok kiértékelésére nem került sor, ugyanis még a két legkedvezőbb opció, vagyis az Ikarus és a SOR ajánlata sem fért bele a tender bruttó 13,53 millió złotyban meghatározott költségvetésébe. Mivel a buszok beszerzése kormányzati támogatásból valósult volna meg, az ajánlatkérőnek nem volt más lehetősége, mint eredménytelenné nyilvánítani az eljárást, amelyet december 20-án jelentettek be.

Az, hogy ki lett volna a befutó, az elbírálás hiányában sajnos nem derült ki. Fontos viszont megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy az ajánlati ár szempontjából – ami 60%-ban határozta volna meg a nyertes ajánlattevő kilétét – az Ikarus nyújtotta be a legelőnyösebb pályázatot, nem biztos, hogy a magyar gyártó nyerte volna el a teljesítés jogát, legalábbis az Ikarus 120e típushoz eddig kínált 314 kWh akkukapacitás papíron nem felelt volna meg a tender követelményeinek (ami így akár kizáró ok is lehetett volna a kiértékelés során). Magyar szempontból mindazonáltal biztató, hogy az Ikarus a demóbuszok folyamatos rendelkezésre bocsátása mellett versenyképes árat tudott ajánlani a konkurenciával szemben.

A címlapkép illusztráció, forrás: Ikarus

Címkék