Az Ikarus 120e is túl drága volt Szczecinek városának

A lengyel kisváros ismételten visszavonta az 5 darab autóbuszra, illetve azok töltőberendezéseire meghirdetett közbeszerzését, ugyanis az öt induló ajánlata közül az egyik sem fért bele az ajánlatkérő költségvetésébe, még az ajánlati ár szempontjából a legkedvezőbb pályázatnak számító Ikarusé sem. Szczecinek immáron második alkalommal nyilvánítja eredménytelenné 5 darabos villanybusz-tenderét a pénzügyi fedezet hiányára hivatkozva.

A hivatalos indoklas szerint a város azért vonta vissza újfent az 5 darab villanybuszra és az 5 plug-in töltőberendezésre kiírt beszerzését, mert azon egyetlen ajánlat sem fért bele a tender szűkre szabott költségvetésébe. Az eljárásban hat pályázó jelentkezett be a szerződés teljesítési jogáét; az Ikarus, a SOR Libchavy, a Yutong villanybuszokat forgalmazó Busnex Polska, az Autosan képviselete, az MAN Truck & Bus Polska, valamint az EvoBus Polska. A legkedvezőbb ajánlat, úgy mint az előző eljárásban, ezúttal is az Ikarustól érkezett, ami a második helyen álló ajánlattevőjénél 600 ezer, a hatodik helyezett EvoBus pályázatánál pedig 4 millió zlotyval volt kedvezőbb az ajánlati ár szempontjából.

A város a beszerzésre nettó 10,3 millió zlotyt, azaz átszámítva 843,5 millió forintot szánt, azaz olyan 12 méteres típus megajánlását várta, amelynek darabonkénti vételára a töltőberendezéssel együtt nem haladja meg az átszámítva nettó 168,5 millió forintot. Az Ikarus által benyújtott legkedvezőbb ajánlat ennél 20 millió forinttal volt drágább kocsinként, s mivel már az sem fért bele a keretbe és a költségvetés megemelésére ezúttal sem volt szándék, a tendert az ajánlatok kiértékelése nélkül visszavonták.

A beérkezett ajánlatoknál  egyébként már aligha lehetne versenyképesebb ajánlatokat tenni, legalábbis az ajánlatkérő által elvárt műszaki tartalommal, felszereltséggel, valamint legalább 8 éves jármű- és akkumulátor garanciával. Pont ezért maradt a mostani pályázattól a tender első fordulóban még induló Solaris is.

Címlapkép: Ikarus

Címkék