Magazin

Az Ikarustól érkezett a legkedvezőbb ajánlat egy lengyel villanybusz-tenderen

Az Ikarus elektromos autóbuszainak forgalmazására létrehozott Electrobus Europe Zrt. nyújtotta be az ajánlati ár szempontjából a legkedvezőbb ajánlatot a dél-lengyelországi Sanok városának két darab villanyhajtású autóbuszra kiírt tenderén. Az ajánlatokat február 15-én bontotta fel a bíráló bizottság, s a lengyel elektronikus közbeszerzési rendszer oldalára feltöltött dokumentum szerint az Ikarustól érkezett ajánlat bőven belefér a beszerzés költségvetésébe, ez a másik ajánlattevő ajánlatáról viszont már nem mondható el.

A 41 ezer lelket számláló kisváros közlekedési cége, az MPK Sanok tavaly december végén hirdetett közbeszerzési eljárást két darab, legalább 10 és legfeljebb 12 méteres hosszúságú elektromos autóbusz beszerzésére. Az ajánlatkérő a megajánlott típust illetően elvárta, hogy az teljes hosszban alacsonypadlós kialakítású legyen 340 mm-es belépőmagssságal, s három utasajtóval rendelkezzen 2-2-2, 1-2-1 vagy 1-2-2 ajtóképlet szerint. A befogadóképesség tekintetében legalább 70 fő volt megkövetelve, s legalább 27 fix rögzítésű ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek. A tender nem határozzta meg kifejezetten az energiatárolók kapacitását, csak azt, hogy a buszokat olyan akkupakkal kell felszerelni, ami biztosítani tudja a legalább 300 kilométer megtételét egyszeri feltöltéssel. A vontatómotort illetően legalább 240 kW csúcsteljesítményű erőforrást várt el az ajánlatkérő.

Emellett a buszokat nagy hűtőteljesítményű klímaberendezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint külső-belső hangos utastájékoztató rendszerrel, nyitható ablakkal, utasszámláló berendezéssel, biztonsági kamerarendszerrel, elektromosan működtethető tetőszellőzőkkel, validátorokkal, USB töltőpontokkal, valamint kiegészítő fütőberendezéssel és ehhez tartozó 50 literes üzemanyagtartállyal is fel kell szerelni. A beszerzés két darab telephelyi töltőberendezés leszállítását is magában foglalja. A pályázatban való részvételre azon buszgyártók és partnereik voltak jogosultak, amelyek az elmúlt három évben legalább három elektromos buszt szállítottak le.

A bruttó 6 846 180 zloty költségvetésű eljárásban két ajánlat érkezett, egy nettó 4 545 000 zloty értékű az Electrobustól és egy nettó 5 350 614 zlotys az Autosantól, az utóbbi bruttó értéke viszont több mint 100 000 zlotyval meghaladja a tender költségvetését. Az Ikarus ajánlata ezzel szemben jóval, közel 1,3 millió zlotyval marad alatta a keret felső határának. A nyertes ajánlatot elsősorban az ár fogja meghatározni, mivel az ajánlatok értékelésénél az ajánlati ár 80%-os, az energiafogyasztás és a garancia pedig csupán 10-10%-os súllyal szerepel. Jelenlegi ismereteink szerint az Ikarus 120e a pályázatban megfogalmazott követelményeknek mindenben képes megfelelni, így ennek tudatában kíváncsian várjuk a tender eredményét.

Címkék