Kitekintő

Több újdonsággal is készül az MAN az októberi Busworld kiállításra

Az MAN Truck & Bus autóbuszos részlege is gőzerővel készül az idén októberben immár huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Busworld Europe szakkiállításra. Az „oroszlános” márka az eseményen több fejlesztést is bemutat és a hírek szerint két világpremiert is a brüsszeli seregszemlére időzít, amelyen több mint 500 iparági kiállító vesz majd részt.

A 2023-as Busworld Europe kiállításon debütáló egyik legfrissebb és legfontosabb MAN újdonságot a 2021-ben, kéttengelyes kivitelben bemutatott alacsony belépésű Lion’s Intercity LE háromtengelyes, 14,46 méter hosszú háromtengelyes változata jelenti majd. A szóló verziókhoz hasonlóan a típus városi és helyközi felhasználásra egyaránt alkalmas lesz, s premierje egyébként már időszerű, hiszen a gyártó 2024-re ígérte a háromtengelyes, felhasználástól függően 34C, illetve 44C gyári típusjelölés alatt futó csúcsmodell sorozatgyártásának elindítását a részben a termékcsalád fejlesztésének is otthont adó ankarai üzemében. A leendő üzemeltetők számára ez a modell is elérhető lesz a Lion’s Cityből ismert, automatikus start-stop rendszerrel kiegészített MAN EfficientHybrid hajtásmodullal.

Emellett az MAN standján igazi szenzációnak ígérkezik a német gyártó első, kifejezetten regionális és hosszabb menetrend szerinti járatokra szánt M3/II osztályú, alacsony belépésű villanybusza is, amely szintén a kiállításon ünnepli világpremierjét. Az új típusról azonban ennél többet egyelőre még nem lehet tudni, de vélhetően egy, a Lion’s Intercity LE alapjaira épülő villanybuszra lehet számítani, bár a 2021-es premier idején még nem volt szó tisztán elektromos hajtású változatról.

A Busworldre az MAN egy elektromos MAN Lion’s City 10 E nagy midivel, egy MAN TGE Coach midibusszal, valamint egy Lion’s Coach és egy Neoplan Tourliner turistabusszal is készül – utóbbiban debütál a cégcsoport új, turistabuszokhoz fejlesztett műszerfala. A Brüsszelben bemutatásra kerülő „oroszlános” buszokba már az MAN új, az ENSZ-EGB 155 és a 156 előírásoknak megfelelő, magasabb szintű kiberbiztonságot és továbbfejlesztett ember-gép interfészt kínáló  ELSA elektromos platformja kerül.

Címkék