Kitekintő

Emeletes ADL és egyszintes Mercedes-Benz villanybuszokat vásárol a Transdev Blazefield

Brit állami támogatással összesen 39 új villanybuszt – ezen belül 20 darab egyszintes és 19 darab emeletes járművet – szerez be a globális Transdev csoport észak-angliai kirendeltségének (Transdev Blazefield) leányvállalataként működő The Harrogate Bus Company. A társaság ezzel a Harrogate városában állomásozó egész flottáját elektromos hajtású járművekre cseréli, így a beruházás a töltőállások telepítése mellett a depó teljes átalakítását és felkészítését is magában foglalja. Az emeletes buszok az Alexander Dennis (ADL) Enviro400EV emeletes villanybusz legújabb generációját képviselik majd, ám első pillantásra ennél nagyobb meglepetés, hogy az egyszintes szóló kocsikat a szigetország buszpiacán jóval szerényebb pozícióval rendelkező Mercedes-Benz szállíthatja.  

A járművek beszerzését részben a brit kormányzati Zero Emission Bus Regional Areas (ZEBRA) program forrásaiból finanszírozzák, amely 7,8 millió angol fonttal járul hozzá a 21 millió font összértékű projekt megvalósításához. A magyar Zöld Busz Programhoz hasonló, az angol vidéki buszközlekedés karbonmentesítését célzó állami kezdeményezésnek jelentős szerepe van abban, hogy a tavalyi év után a 2023-as esztendő első hat hónapjában is az Egyesült Királyság állította forgalomba a legtöbb tisztán elektromos hajtású autóbuszt Európában.

A Transdev Blazefield legújabb egyszintes elektromos buszai, amint azt a bevezetőben már említettük, a Mercedes-Benz eCitaro jobbkormányos, egyajtós változatából kerülnek ki, amely majdnem két évvel az alaptípus 2018 őszi világpremierje után, 2021. június 30-án mutatkozott be az Egyesült Királyságban. A demókocsit ezt követően elsőként éppen a Transdev Blazefieldnél tesztelték – más villanybuszok mellett – Harrogate és környékének egyes viszonylatain, így az eCitaro itteni nagyobb darabszámú megjelenése nem tekinthető előzmény nélkülinek. A most megrendelt csillagos villanybuszokkal a Transdev által üzemeltetett 1-es (Harrogate–Knaresborough), 7-es (Harrogate–Wetherby–Leeds) és 24-es (Harrogate–Pateley Bridge) jelzésű járatokon lehet majd utazni, várhatóan 2024 tavaszától. A buszok specifikációjának részleteit egyelőre nem közölték, leszámítva, hogy annak összeállításakor figyelembe vették a korábbi tesztfutások során az utazóközönségtől begyűjtött visszajelzéseket, illetve, hogy várhatóan pantográfos gyorstöltési lehetőséggel is rendelkeznek majd. (Megemlítendő, hogy a Transdev Blazefield láthatóan nyitott a kontinentális villanybuszok angol piacos adaptációira: a Volvo 7900 Electric első nyolc jobbkormányos példánya szintén itt állt forgalomba 2018-ban.)

A Mercedes-Benz eCitaro megvetheti a lábát a brit (és az ír) piacon is (Fotó: The Harrogate Bus Company)

Az Alexander Dennis által szállítandó emeletesek (címlapképünkön) a tervek szerint ugyancsak jövő tavasszal állnak forgalomba a helyiek körében ikonikusnak számító 36-os jelzésű, Ripon, Harrogate és Leeds városait összekötő helyközi viszonylaton. Bár a járművekbe az Enviro400EV új nemzedékéhez rendelhető legnagyobb, 472 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomag kerül, a tetőn inverz pantográfos (OppCharge) gyorstöltést lehetővé tévő szabványos síneket is elhelyeznek, mivel a tekintélyes akkukapacitás ellenére a tervezett napi futásteljesítmény meghaladja az egy feltöltéssel elérhető hatótávot. A napközbeni rátöltést lehetővé infrastruktúrát Harrogate fő autóbusz-állomásán építik ki. A zéró emissziós emeletesek megfelelő tempóval történő mozgatásáról a Voith VEDS elektromos hajtásrendszer heavy-duty változata fog gondoskodni – ennek lelkét egy 310 kW állandó-, és 410 kW csúcsteljesítményű, 3100 Nm csúcsnyomatékú állandómágneses központi szinkron villanymotor jelenti.

A megrendelések teljesítéséhez közeledve mindkét buszgyártó komplett műszaki csapatot delegál majd Harrogate-be a kezelő- és karbantartó személyzet betanítása, illetve kizárólag elektromos hajtású buszok üzemeltetésére való átállás megkönnyítése érdekében. A teljes flotta a fentebb említett régebbi Volvo villanybuszokkal együtt összesen 47 járművet számlál majd.

Címlapkép: Alexander Dennis Ltd.

Címkék