Kitekintő

A Stagecoach vásárol elsőként az ADL Enviro400EV új generációjából

Amint az várható volt, az Egyesült Királyságból érkezik az első megrendelés az Alexander Dennis kéttengelyes városi emeletes villanybuszának új generációjára: a szigetország legnagyobb üzemeltetőjének számító Stagecoach összesen 55 darab Enviro400EV beszerzéséről döntött az angol vidéki régiók elektromobilitásának megteremtését célzó, kormányzati finanszírozású Zero Emission Bus Regional Area (ZEBRA) program keretében.

Az új emeletesek a tervek szerint 2023 végén állnak forgalomba Oxford városában, valamint az azt magába foglaló Oxfordshire megyében. A gyártó által közzétett hivatalos látványtervek alapján a buszok egyajtós kivitelben, 2-0-0 ajtóképlettel érkeznek majd, hagyományos külső visszapillantó tükrök helyett kamerákkal felszerelve. Az Alexander Dennis sajtóanyaga szerint a korábbiakhoz képest fejlesztettek az alsó szint üléselrendezésén is.

A specifikációt illetően más konkrétumot nem árultak el a felek, leszámítva, hogy a buszok akár 260 mérföldet (416 kilométert) is képesek lesznek megtenni vontatási akkumulátoraik egyszeri feltöltésével – ez alapján a nagyobbik, 472 kWh összkapacitású akkupakkra lehet számítani. Az energiatárolókat a legújabb trendnek megfelelően részben a padlóvázba integrálják, részben pedig a lépcsőházak alá, illetve a karosszéria végébe építik be – az ADL tervei alapján kialakított lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumodulokat a lengyel Impact Clean Power Technology állítja össze. A megoldás a gyártó ígérete szerint „jövőbiztos”, vagyis az egyes akkumodulok a technika fejlődésével később könnyen, az alapjármű átalakítása nélkül cserélhetők modernebb egységekre. Az új emeletesek közvetlen mozgatásáról a Voith által fejlesztett VEDS elektromos hajtásrendszer gondoskodik majd, az ehhez tartozó állandómágneses szinkron villanymotor állandó teljesítménye 310 kW, csúcsteljesítménye pedig 410 kW lesz a HD (heavy duty) változatot használó Enviro400EV esetében.

Az Alexander Dennis egyik jövőbeli húzómodelljének szánt 11,1 méter hosszú, 4,2 és 4,3 méter magasságú kivitelekben gyártandó típust egyelőre továbbra is csak számítógépes grafikákon nézegethetjük, fizikai valójában eddig csak a fenékváz második ajtótól kezdődő részét és a hátsó futómű beépítési környezetét mutatták be tavaly novemberben a birminghami Euro Bus Expo 2022 kiállításon. Innen tudható, hogy a padlószint a ZF gyártmányú hajtott tengely mögött is alacsonyan húzódik majd. A helyi szaksajtó értesülései szerint a prototípus jelenleg is építés alatt áll, de a tervek szerint hamarosan láthatjuk az első szériapéldányokat is.

Látványtervek: Alexander Dennis Ltd.

Címkék