Kitekintő

Leszállította az új Enviro400EV első szériapéldányát az Alexander Dennis

Átadta újgenerációs, zéró károsanyag-kibocsátású városi autóbuszainak első sorozatgyártású példányát, egy Enviro400EV emeletes villanybuszt az Egyesült Királyságban az Alexander Dennis. A brit buszgyártó számára fontos mérföldkövet jelentő jármű a Stagecoach oxfordshire-i kirendeltségéhez került. Világszinten ugyanakkor nem ez az első leszállított kocsi az Enviro sorozat új nemzedékéből, az exportorientált háromtengelyes Enviro500EV emeletesből ugyanis már tavaly áprilisban megérkezett az első darab leendő szolgálati helyére, Hongkongba.

Már tavaly február óta tudni lehetett, hogy az Alexander Dennis Enviro400EV új nemzedékének első vásárlója az Egyesült Királyság egyik legnagyobb buszüzemeltetője, a Stagecoach lesz. Az elsőként átadott brit rendeltetésű példány egy 55 darabos széria tagja, amely Oxford városában áll majd forgalomba az elkövetkezendő hónapokban. A 11,1 méter hosszú és 4,2 méter magas városi emeletes villanybusz 2-0-0 ajtóképlettel készült, a menetirány szerinti jobb oldalon vészkijárati ajtóval szerelve. A jármű teljes befogadóképessége 83 fő, közülük 69 utasnak USB-A és USB-C töltőcsatlakozókkal ellátott, magasított háttámlás ülőhely is jut. Az alsó szinten két kerekesszékes-férőhelyet is kialakítottak.

Jelenleg az üzemeltetéshez szükséges töltőinfrastruktúra Zenobē általi kiépítése zajlik a Stagecoach új helyi járműtelepén (Oxford Network), ezt a buszvezetők képzése követi majd a tavasz folyamán, nem sokkal a flotta szolgálatba állítása előtt. Az Enviro400EV hajtásrendszerét az angol vidéki városokban jellemző 20 éves használati időtartamra tervezték, féltávnál egy akkucserével számolva. A gyártó egy nyolcéves üzemi periódus alatt 1,6 GWh energiaátbocsátást garantál a típushoz elérhető legnagyobb, 472 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkupakk esetén. Egy ilyen akkumulátorcsomaggal szerelt próbapéldánnyal nemrég rendkívül alacsony, mindössze 0,67 kWh/km áltagfogyasztást értek el a Zemo Partnership szervezet tesztjén UK Cycle Bus mérési ciklus szerint, amellyel az új Enviro400EV jelenleg kategóriája leghatékonyabb elektromos busztípusának tekinthető a gyártó állítása alapján.

Fotók: Alexander Dennis Ltd.

Címkék