Magazin

MAN villanybuszokat tesztel a BKK és az ArrivaBus

Ismét tisztán elektromos hajtású autóbuszokat tesztelnek Budapesten: az e105-ös és az e210-es jelzésű vonalakon július 17. és augusztus 3. között egy szóló, az e8E viszonylaton pedig egy csuklós kivitelű MAN Lion’s City E villanybusszal találkozhatnak a fővárosi utasok július 21. és 29. között a BKK és az ArrivaBus együttműködésének köszönhetően.

A szóló változatot – amely az MAN hazai képviseletének immár jól ismert, saját tulajdonú demóbusza – a Lánchídon át közlekedő e105-ös és az e210-es járaton lehet kipróbálni július 17-től kezdődően, egészen augusztus 3-ig. Július 21. és 29. között átmenetileg a 2020 őszén bemutatott csuklós változat egy példánya is csatlakozik hozzá, ez utóbbi járművel az e8E jelzésű vonalon utazhatunk majd. Ezek a járatok plusz szolgáltatásként, a 105-ös, a 210-es és a 8E járatok menetrendi indulásain felül közlekednek, és ingyenesen lehet igénybe venni őket az elkövetkezendő hetekben a BKK tájékoztatása szerint. A Budapesten közlekedők által már ismert BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, hogy éppen merre járnak az elektromos tesztbuszok, és a járatok menetrendjéről is ugyanitt lehet tájékozódni.

A szinte zajtalanul, károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő tesztbuszokat a BKK elmondása alapján többek között azért ezeken a vonalakon próbálják ki, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között – így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő városi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is – gyűjthessenek velük tapasztalatokat.

Az MAN Lion’s City sorozat elektromos hajtású szóló változatát először 2020 szeptemberében próbálta ki a mai ArrivaBus közvetlen elődjének számító VT-Arriva, a dízelmotoros változatból pedig nemrég összesen 162 példányt – 81 szólót és ugyanennyi csuklóst – szerzett be a társaság a BKK-val aláírt közszolgáltatási szerződés teljesítéséhez. Az elektromos verzió a hazai közlekedési társaságok közül jelenleg a veszprémi V-Busz flottájában található meg, öt példányban.

Címlapkép: BKK

Címkék