Kitekintő

A Wiener Linien egyelőre nem tart igényt a Solaris hidrogénbuszaira

Nem várt fordulat történt a bécsi Wiener Linien közlekedési társaság és a Solaris által még tavaly bejelentett, 10 darab hidrogén üzemanyag-cellás Solaris Urbino 12 hydrogen beszerzése kapcsán, ugyanis a fuvarozó úgy döntött, hogy eláll a lengyel gyártóval megkötött keretszerződésétől és nem rendeli meg a buszokat. Az ügy azért is érdekes, mert a Wiener Linien tavaly ősszel sajtónyilvános eseményen jelentette be, hogy 60 darab Mercedes-Benz eCitaróval és 10 Solaris Urbino hidrogénbusszal vág bele flottájának átfogó villamosításába.

A Solaris a 10 darab hidrogén üzemanyagcellás autóbusz szállítási jogát egy többlépcsős európai közbeszerzési eljárásban nyerte el még tavaly. Az autóbuszokat a lengyel gyártónak a Wiener Linien közlése szerint legkésőbb 2024 végéig kellett volna leszállítania, ám erre már nem kerül sor, mivel a közlekedési cég időközben úgy döntött, hogy mégsem él a 10 darab Solaris lehívásával, és eláll a már megkötött keretszerződéstől. Ez azért furcsa, mert a tavalyi bejelentéskor a társaság tényként közölte a buszok 2025-ös forgalomba állítását a város 39A jelzésű viszonylatán.

A határozott és magas elvárásokat támasztó ügyfél hírében álló bécsi közlekedési társaság döntésének hátterében az áll, hogy a teljesítési megállapodás megkötése előtt végzett átfogó próbafutásokon – amelyek eredményétől a 10 kocsi lehívását függővé tették – a Solaris 39A viszonylatra delegált bérelt demóbusza nem szerepelt túl jól. A tesztüzem során kiderült, hogy a típus – a társaság állítása szerint – nem tudja teljesíteni a járat kiszolgálásához elvárt követelményeket. A 39A vonal egyébként egy olyan tesztútvonal, amelyet a meredeken emelkedő útszakaszok mellett nagy utasforgalom és sűrűn elhelyezett megállók jellemeznek; a Wiener Linien álláspontja szerint, ha egy hidrogénbusz ezen az útvonalon megfelel az elvártaknak, akkor az a város összes viszonylatán bevethető. A Solaris hidrogénüzemű autóbusza azonban a jelek szerint elvérzett az osztrákok tesztjén és a kedvezőtlen tapasztalatok arra késztették a céget, hogy tartózkodjon a megrendelés élesítésétől.

A Wiener Linien a pletykák szerint egyébként sok tekintetben olyan szokatlan követelményeket támasztott az Európában már 120 átadott példánnyal büszkélkedő típussal és magával a hidrogénhajtással szemben, amelyeket szinte lehetetlen lett volna teljesíteni. A társaságnak elsősorban a jármű rendelkezésre állása kapcsán voltak irreális elvárásai.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az osztrák főváros továbbra is elkötelezett a 10 hidrogénbusz forgalomba állítása mellett, nemrég ugyanis kiszúrtuk a közbeszerzési értesítőben, hogy a Wiener Linien még áprilisban 10+2 darab hidrogén üzemanyag-cellás autóbusz beszerzésére és karbantartására hirdetett ismételten közbeszerzést. Kétséges, hogy a Solaris ezen újból próbálkozik, az viszont valószínűnek tűnik, hogy az osztrák fővárosban jó pozíciókkal rendelkező Daimler Truck – a hamarosan bemutatkozó eCitaro fuel cell típussal -, vagy az Európában mostanság szép sikereket elérő Caetanobus is lehetőséget lát majd a megismételt tenderkiírásban.

FRISSÍTÉS (2022. május 23.)

A Solaris megkeresésünkre azt közölte, hogy nem a Wiener Linien, hanem ők maguk álltak el a 2022 őszén elnyert megbízás teljesítésétől, miután a bécsi közlekedési társaság a határidő lejártáig nem véglegesítette a megrendelést. A lengyel buszgyártó hozzátette, hogy a világpolitikai helyzet alakulása és az ennek következményeként folyamatosan emelkedő árak miatt döntöttek így.

Címkék