Kitekintő

Ezer darab üzemanyagcella leszállítására kapott megbízást a Solaristól a Ballard Power Systems

Történetének eddigi legnagyobb megrendelését könyvelheti el a protoncsere membrános üzemanyagcellák gyártására specializálódott Ballard Power Systems, miután a kanadai cég, melynek hajtásrendszerével már több mint 1700 darab hidrogénbusz üzemel világszerte,  összesen ezer darab üzemanyagcella leszállítására kapott megbízást a Solaris Bus & Coachtól.

A megállapodás 2027-ig ezer hidrogénüzemű autóbusz legyártásához járul hozzá, s jelentős előrelépést jelent a két gyártó együttműködésében, ami már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A mostani megrendelés kapcsán a felek megállapodtak abban, hogy a már meglévő, összesen 300 darabos megbízásokkal egyesítik a legfrissebb üzletet, s a további 700 darab üzemanyagcella leszállítására vállalt kötelezettség mellett a Ballard kiterjeszti az értékesítés utáni és a garanciális szolgáltatásait a korábbi megrendelésekre is. Az ezer darabos rendelésállomány 80%-át a 70 kW teljesítményű FCmove-HD, a fennmaradó 20%-át pedig a 100 kW-os FCmove-HD+ tüzelőanyagcella modulok adják, előbbieket a szóló, utóbbiakat a csuklós modellben alkalmazza a Solaris.

A Solaris 2013-ban kezdte meg a Ballard üzemanyagcelláját hasznosító hidrogénbuszainak fejlesztését. A gyártó elsőként egy 18,75 méter hosszú csuklós típust fejlesztett, amelyből a két prototípus példány is készült Hamburg közösségi közlekedési rendszerének részére. Ezekben a Vossloh Kiepe hajtásrendszerrel szerelt autóbuszokban a Ballard Power Systems 85 kW teljesítményű tüzelőanyagcellája még csak ún. range extender (hatótáv-növelő) funkciót látott el – a meghajtáshoz szükséges energiát elsődlegesen a jármű 120 kWh összkapacitású Solaris High Energy akkumulátorai biztosították, amelyeket a tüzelőanyagcelláról lehet feltölteni. A Solaris ezenkívül tíz darab 18,75 méter hosszú, szintén 85 kW-os Ballard gyártmányú cellaköteggel szerelt Solaris Trollinót is szállított Riga közlekedési vállalatának. Ezek a 29,2 kWh-ás lítium-titanát akkumulátorral ellátott trolibuszok akár 100-150 kilométeres távolság megtételére is alkalmasak anélkül, hogy csatlakoznának az elektromos felsővezetékre.

Az egyik hidrogén üzemanyahcellás hatótáv-növelővel szerelt Solaris Urbino 18,75 Hamburgban

A Solaris jelenleg abszolút piacvezető a hidrogénbuszok szegmensében, eddig 180 darab hidrogénhajtású autóbuszt szállított le 10 európai ország 24 városába. A cég piaci részesedése 2023-ban elérte a 44,5%-ot. A gyártó a következő évekre nagyszámú rendelésállománnyal rendelkezik a hajtásrendszert illetően; a vállalat eddig 200 autóbuszt adott át az ügyfeleinek, és további 535 hidrogénüzemű jármű leszállítására van megbízása a 2026-ig terjedő időszakra vonatkozóan. A politikailag erősen támogatott üzemanyagcellás buszok iránti növekvő kereslet kielégítése és a termelési kapacitás növelése érdekében a Solaris nemrég egy új hidrogén csarnokot létesített, ami a cég hidrogén- és CNG-buszgyártásának szíve lesz.

Címkék