Kitekintő

Tíz darab hidrogén tüzelőanyag-cellás Solaris Trollino áll forgalomba Rigában

A Solaris és a Rīgas Satiksme közlekedési vállalat még 2016 őszén kötött megállapodást 10 darab hidrogén tüzelőanyag-cellás hatótávnövelővel felszerelt Solaris Trollino 18,75 megvásárlásáról. A szerződés emellett magába foglalta további 10 darab negyedik generációs hidrogén tüzelőanyag-cellás Urbino 12 megrendelésének lehetőségét is.

A kifejezetten Riga számára tervezett, 80 kW-os tüzelőanyag-cellával és 29,2 kWh-ás lítium-titanát akkumulátorral ellátott trolibuszok akár 100-150 kilométeres távolság megtételére is alkalmasak anélkül, hogy csatlakoznának az elektromos felsővezetékre. Ez a megoldás rendkívül nagy rugalmasságot biztosít a közlekedésszervezésben, és a hajtásrendszernek köszönhetően rugalmasan alakítható a járművek útvonala is. A beszerzés a „H2Nodes” nevű nemzetközi projekt keretében valósult meg, amely a 10 darab hatótávnövelős trolibusz beszerzése mellett egy hidrogén töltőállomás kiépítését is magába foglalta. A beruházás összköltsége 16,1 millió euró, ennek felét az Európai Unió társfinanszírozta.

Mind a 10 darab jármű várhatóan április végén, május elején állhat forgalomba (Fotó: Aleksandrs Grigorjevs/trollino.mashke.org)

A hidrogénkút építését 2017 májusában kezdték meg és eredetileg 2018 végére tervezték befejezni, de mivel megépítése és üzembe helyezése nem valósult meg határidőre, az Inovation and Networks Excellent Agency projektfelügyeleti ügynökség jóváhagyta a támogatási megállapodás módosítását, és a projekt végrehajtási határidejét 2020. június 30-ig hosszabbította meg. A hidrogén töltőállomás üzembe helyezésének késése miatt a 2016 októberében megrendelt, még a harmadik generációs karosszériával rendelkező, range extender (hatótáv növelő) funkcióval ellátott trolibuszok is csak most állhatnak forgalomba a lett fővárosban. A nemrégiben elkészült töltőállomás tesztüzeme március elején kezdődött meg, teljes üzembe helyezése pedig április közepére várható.ran

A tervek szerint a Solaris az első hidrogén tüzelőanyag-cellás Urbino 12-est Rigában tesztelte volna (Fotó: Solaris)

A rigai közlekedési vállalat és a Solaris között létrejött megállapodás további 10 darab, imár negyedik generációs, hidrogén meghajtású Solaris Urbino 12 Hydrogen megrendelésének lehetőségét is magába foglalta, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a projekt csúszása miatt a Rīgas Satiksme kíván-e, illetve egyáltalán tud-e még élni ezzel a lehetőséggel. A vállalat a korábbiakban csak annyit közölt, hogy a pénzügyi források rendelkezésre állásától függően hoz döntést a zéró emissziós autóbuszok megrendeléséről.

Címlapkép: Aleksandrs Grigorjevs/trollino.mashke.org

Címkék