Kitekintő

Hatvan Mercedes-Benz eCitarót és tíz hidrogénüzemű Solaris Urbinót vásárol Bécs

Összesen 70 darab, immár teljes méretű nullemissziós autóbusszal vág bele flottájának átfogó villamosításába Bécs közlekedési vállalata, a Wiener Linien. A szolgáltató 60 darab szóló Mercedes-Benz eCitaro és 10 darab Solaris Urbino 12 Hydrogen vásárlásáról kötött megállapodást a járművek beszerzésére kiírt többlépcsős európai közbeszerzési eljárások nyerteseivel, a Daimler Buses csoportot képviselő EvoBus Austriával, valamint  a Solarisszal. A társaságnál ugyan nem ismeretlen az elektromos hajtásmód, hiszen korábban már szerzett be midi villanybuszokat a Rampinitől, de normál méretű lokálisan emissziómentes autóbuszok – a tesztjárműveket leszámítva – eddig nem közlekedtek az osztrák fővárosban, így a mostani beruházás komoly mérföldkőnek számít. Az autóbuszokat 2025-ig kell leszállítania a két tendergyőztesnek.

A 48 millió euró összértékű, azaz átszámolva közel 20 milliárd forintos beszerzés részeként – melyből 22 millió euró az osztrák Klímavédelmi Minisztérium „Kibocsátásmentes buszok és infrastruktúra” (EBIN) támogatási programjából származik – három gyorstöltő állomás kiépítése is megvalósul a városban, ezeket a meglévő villamos- és földalatti alállomások fogják kiszolgálni energiával. A Wiener Linien további 40 millió eurót fektet egy e-mobilitás kompetenciaközpont megépítésébe is Bécs déli részén, a siebenhirteni telephelyén. A 2023 végére elkészülő létesítményben helyet kap egy 52 elektromos jármű fogadására alkalmas, töltési-, karbantartási- és szerviztevékenységekhez szükséges infrastruktúrával ellátott buszgarázs is. A depó tetejére fotovoltaikus rendszert telepítenek, és az ily módon megtermelt zöld energiát az autóbuszok töltésére használják fel, a töltők hulladékhőjével pedig a kiszolgáló épületek fűtését biztosítják majd. Emellett a cég Spetterbrückében található depóját is felszerelik majd elektromos töltőinfrastruktúrával. A hidrogénbuszokat a társaság leopoldaui telephelye fogja kiszolgálni, ahol tavaly helyezték üzembe Bécs első hidrogénkútját. A Wiener Linien jelenleg két hidrogénbuszt tesztel, egyik a Solaris tendernyertes típusa, a másik pedig a Hyundai korábban csak a Távol-Keleten kínált Elec City Fuel Cell nevű modellje. Az akkumulátoros villanybuszok feltöltésére felhasznált áramhoz hasonlóan a hidrogén elállításához szükséges energia is megújuló forrásokból származik, azaz Bécs tüzelőanyag-cellás Urbinói ún. zöld hidrogénnel üzemelnek majd.

A Mercedes-Benz villanybuszokat 2025 végéig a helyi 17A, 57A, 61A, 61B, 64A, 64B, 70A, 71A és 71B vonalakon veti be a társaság, míg a Solaris hidrogén üzemanyagcellás Urbino 12-eseivel a 39A jelzésű viszonylaton lehet majd találkozni, utóbbiakkal már 2024 végétől. A most megrendelt flotta forgalomba állítását követően ezeket a vonalakat kizárólag zéró emissziós autóbuszok fogják kiszolgálni. Az új szerzemények a tervek szerint az első öt évben több mint 13 millió kilométert tesznek majd meg, ezzel körülbelül 12 000 tonna CO2 kibocsátásától kímélik meg közvetlen környezetüket.

A Wiener Linien autóbusz-állományának gerincét ma a Mercedes-Benz típusai jelentik, a csillagos márka gyakorlatilag egyeduralkodó az egykori császárvárosban, így nincs semmi meglepő abban, hogy a Bécs első 12 méteres villanybuszait is a Daimler-csoport szállítja. A bécsi rendeltetésű eCitarókba már az Akasol harmadik generációs, elődeihez képest 50%-kal nagyobb energiasűrűségű, “NMC 3”-ként emlegetett lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkja kerül, abból is négymodulos, 392 kWh összkapacitású változat. Az akkumulátorok feltöltése egyaránt történhet hagyományos plug-in módszerrel és pantográfos megoldással is, utóbbival akár 300 kW töltési teljesítmény is rendelkezésre áll.

A Solarisokban a villamos energia előállítását biztosító 70 kW teljesítményű hidrogén tüzelőanyag-cella a megszokottak szerint a kanadai Ballard Power Systemstől érkezik. A hidrogéngáz tárolása ezúttal is az 1560 liter össztérfogatú  Type 4-es kompozit tartályegységben történik majd, a közbenső energiatárolóként szolgáló Solaris High Power lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátor kapacitása 30,47 kWh. A működésük során melléktermékként csak vízgőzt kibocsátó járművek mintegy 350 kilométert lesznek képesek megtenni a hidrogéntartályaik egyszeri feltöltésével.

Mindkét típus esetében a már jól ismert, kerékagy-közeli villanymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE portálhíd gondoskodik a közvetlen meghajtásról, a folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×125 kW.

Címkék