Magazin

Budapestre is eljutott a Zöld Busz Program

Mindeddig csak a 25 ezer főnél népesebb városok és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói vehettek részt a Zöld Busz Programban, magának Budapestnek csak most, az újra lendület kapott kezdeményezésben nyílt lehetősége elektromos buszok tesztelésére, s majd a későbbiekben elektromos beszérzését célzó pályázat benyújtására. A Zöld Busz Program keretében most érkezett először elektromos busz a fővárosba, amelyet egy héten keresztül, május 18-ig tesztelnek az e210-es vonalon, a Normafa és a Gyöngyösi utca között.

A jármű május elején érkezett hazánkba, Budapest után Paks, majd Békécsaba felé veszi az irányt. Az autóbuszt a Daimler elektromos buszaiban alkalmazott Akasol NMC vontatási akkumulátor-csomagjának legújabb, harmadik generációja került. A járműben az energia tárolásról egy 588 kWh névleges összkapacitású akkumulátor gondoskodik, a 665 V feszültségen működő pakk hasznosítható energiatartalma 470 kWh körül alakul. A német villanybusz egy teljes feltöltéssel legalább 250 kilométert tud megtenni, de optimális körülmények esetén jelentősen nagyobb, akár 400-450 kilométeres hatótáv elérésére is képes lehet. A típus egy ugyanilyen NMC akkupakkal szerelt változatát a napokban szerkesztőségünknek is lehetősége volt kipróbálni Berlinben (részletekkel hamarosan egy külön cikkben jelentkezünk), a teszt alatt a jármű szimulált átlagos utasterheléssel, városi körülmények között 0,9 kWh/km átlagfogyasztást produkált.

A BKK közlése szerint az elektromos buszt többek közt azért az e210-es vonalon tesztelik, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között kipróbálhassák a járművet. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő angyalföldi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a busz tulajdonságairól.

A kétajtós, 74 fő befogadására alkalmas villanybuszt az ABS/ASR és az ESP mellett számos aktív vezetéstámogató biztonsági elektronikával is felszerelték, többek között gyalogosokat is felismerő radaros ütközésvédelmi rendszerrel, vészfékasszisztenssel (hirtelen, nagy erejű fékezés esetén egyből a maximális lassulást hozza ki a járműből) és a kis ívben kanyarodást segítő Sideguard Assist radaros holttérfigyelővel is.

Címkék