Kitekintő

Kivonul az ausztrál buszpiacról a Mercedes-Benz

Igen jelentős európai buszgyártó tűnik el Ausztráliából: a Mercedes-Benz helyi képviselete az Australasian Bus & Coach magazin kérdésére megerősítette, hogy felfüggeszti a csillagos márka autóbuszainak forgalmazását, és a belátható jövőben nem vezet be új termékeket a kenguruk földjén. A döntés ugyanakkor nem érinti a szintén a Daimler Truck csoporthoz tartozó, és az ausztrál piacon stabil szereplőnek számító Mitsubishi Fuso tevékenységét.

A hivatalos magyarázat szerint a Mercedes-Benz tervezett jövőbeli termékei nem felelnek meg maradéktalanul az ausztrál piac sajátos követelményeinek, így a gyártónak nem maradt más választása, mint az értékesítés leállítása. Bár a helyi szaksajtó elbocsátásokat is említ, a gyári képviselet arról számolt be, hogy a dolgozói létszám jelentős része megmarad, mivel a szervizszolgáltatásokat, valamint a korábban leszállított járművek folyamatos műszaki támogatását és alkatrészellátását továbbra is biztosítják, miközben természetesen a még folyamatban lévő megrendeléseket is teljesítik.

A Mercedes-Benz elsősorban alvázgyártóként volt jelen az ausztrál piacon, komplett autóbuszként csak a Citaro szóló változatának jobbkormányos, helyi igényekre szabott adaptációját (címlapképünkön) kínálták. Az alvázpaletta ugyanakkor kimondottan széles volt, a nálunk is ismert alacsony belépésű OC 500 LE és normálpadlós OC 500 RF önjáró platformok mellett az ugyancsak helyközi és távolsági buszok építésére alkalmas, ám Euro 5-ös besorolású motorokkal szerelt O 500 R és O 500 RS alvázakat is választhatták a helyi karosszálók – utóbbit akár háromtengelyes kivitelben is.

A címlapkép illusztráció, forrás: Transit Graphics

Címkék