Magazin

Rekordbevétellel ünnepli tizedik születésnapját a Flixbus

A legelső FlixBus-járat elindításának tizedik évfordulóját ünnepelte február 13-án a magát napjainkra globális mobilitási szolgáltatóvá kinövő Flix SE, amely ennek kapcsán összegezte a 2022-ben elért eredményeit. A tavalyi esztendő a Flix történetének legsikeresebb éve volt, rekordmértékű, 185%-os bevételnövekedéssel 2021-hez képest. A jellegzetes zöld járműveiről ismert vállalat alapítása óta közel 300 millió utast szállított világszerte.

A jelenleg négy kontinensen, összesen 40 országban aktív Flix csoport – beleértve a FlixBus, a FlixTrain, valamint a közelmúltban felvásárolt Greyhound és Kamil Koç vállalatokat – tavaly 1,5 milliárd eurót meghaladó globális árbevételt ért el, EBITDA-növekedéssel. Bár a pandémia miatt 2022 első negyedévében még számos országban utazási korlátozások voltak érvényben, a cégcsoport járatait több, mint 60 millióan vették igénybe. A jövőre vonatkozó kilátások is pozitívak: a Flix 2023-ra legalább 20%-os bevételnövekedést vár, hosszú távú elképzeléseinek megvalósítása érdekében pedig világszerte további beruházásokat tervez mind a FlixBus, mind a FlixTrain hálózat bővítésébe. Ugyanakkor a Flix saját elmondása szerint továbbra is a nyereségességre összpontosít, és 2023-ban is csoportszinten növeli az árrést.

2022 volt az eddigi legsikeresebb évünk” – kommentálta az eredményeket André Schwämmlein, a Flix társalapítója és vezérigazgatója. „Ez azt mutatja, hogy a Flix minden eddiginél jobban pozicionálja magát egy rendkívül vonzó növekvő piacon – mi a modern mobilitás, a fenntarthatóság és a digitalizáció hívei vagyunk. Úgy látjuk, hogy minden piac, ahol tevékenykedünk, nagyon jól lábalt ki a világjárványból. Tovább erősítjük pozícióinkat a bevett piacokon, miközben tovább bővítjük kínálatunkat új országokban, hogy még több ember számára tegyük lehetővé a zöld mobilitást”.

A vasúti ágazat, amely a szabályozási szintű pozitív fejleményeknek köszönhetően ígéretes növekedési piaccá vált Európában, a jövőben is kulcsszerepet játszik majd a Flix terjeszkedésében és a közlekedési lehetőségek alakításában. A FlixTrain öt évvel ezelőtti elindulása óta több millió utas vette igénybe a szolgáltatást Németországban és Svédországban. A közelmúltban a FlixTrain bejelentette, hogy a következő években részt vesz a határokon átnyúló vasúti közlekedés fellendítését célzó uniós kísérleti szolgáltatásban, amely Németország és Svájc, illetve Németország és Svédország között biztosít összeköttetést.

Európa

A Flix jelenleg 35 európai országban működik, több mint 1000 célállomást érintve. Miközben a FlixBus megerősítette vezető szerepét az olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Németország, Franciaország, Olaszország vagy Lengyelország, kínálatát kiterjesztette Portugáliára, az Egyesült Királyságra és a Baltikumra is. A FlixBus, valamint a Németországban és Svédországban elérhető FlixTrain 2022-ben összesítve több, mint 38 millió utast szállított Európában. Ami a FlixBus prágai kirendeltsége által lefedett cseh, szlovák és magyar piacot illeti, az utasok száma régiónkban 2021-hez képest közel négyszeresére – a második és harmadik negyedévi 285 ezer utasról mintegy 1,3 millióra – nőtt a nyári szezonban.

Az ukrajnai háború kitörése óta a FlixBus partnereivel együtt humanitárius segítséget nyújt a rászorulóknak segélyszállítmányok formájában, ezen kívül több csatlakozást és ingyenes utazást is biztosított a menekülteknek. A társaság nemrég új járatokat indított Ukrajnából Németországba, Lengyelországba, Ausztriába, Magyarországra és Csehországba, de elkötelezett az ukrán hálózat mellett is, amelyet a tervek szerint 2023-ban bővíteni is fog.

Törökország

A török piacvezető Kamil Koç társaság 2019-ben lett a Flix-birodalom része. A több, mint 300 célállomásra közlekedő nagy múltú vállalat szolgáltatásait tavaly több, mint 13 millió utas vette igénybe. A Flix célja, hogy megerősítse vezető szerepét a fontos török piacon, és növelje a távolsági járatok kínálatát olyan térségekben, amelyeket a Kamil Koç eddig nem fedett le. A társaság a közelmúltban a földrengés által sújtott törökországi régiókba irányuló segítségnyújtásból is kivette a részét.

Észak-Amerika

A tengerentúlon kultikusnak számító Greyhound Lines Inc. busztársaság 2021 októberében került a Flix North America égisze alá. A cég a FlixBus helyi ágával közösen az üzleti szinergiák növelésére, a hálózat bővítésére és az utazási élmény javítására helyezte a hangsúlyt az elmúlt időszakban, ennek jegyében 2023. január 18-tól mindkét üzem a Flix technológiájával működik. Az ügyfelek mind a Greyhound, mind pedig a FlixBus weboldalán és alkalmazásán keresztül foglalhatnak jegyet mindkét társaság járataira, amelyekkel tavaly több, mint 8 millióan utaztak az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó több mint 1900 desztinációjára.

Dél-Amerika

Amint azt korábban megírtuk, a FlixBus 2021 decemberében Brazíliában is megkezdte működését. A zöld távolsági buszok azóta már 25 célállomást szolgálnak ki az országban, idén pedig további hálózatbővítés várható. A globális terjeszkedés következő helyszíne, és egyben a FlixBus második legnagyobb dél-amerikai piaca – várhatóan még 2023 folyamán – Chile lesz, a 41. ország a világon, ahol a mobilitási ernyőcég zászlaja alatt futó buszokkal lehet majd utazni.

A Flix mindezeken túl kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, környezetbarát mobilitás megteremtésére – számításaik szerint a modern autóbuszok használatával és a közösségi közlekedés ösztönzésével már önmagában is mintegy 818 000 tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzniük 2022-ben. Az alternatív hajtásmódok hosszú távú közlekedésben való meghonosításának érdekében a cégcsoport az elsők között állított távolsági forgalomba tisztán elektromos hajtású autóbuszokat Európában és az USA-ban, az elmúlt években pedig kísérleti jelleggel biogázzal és biodízellel hajtott autóbuszok is feltűntek a zöldek járatain. Ezen kívül a Freudenberg Sealing Technologies és a ZF bevonásával indított projektjében a hidrogénhajtású, a Daimler Buses csoporttal kötött partnerség keretében pedig az akkumulátoros távolsági buszok fejlesztését segíti elő a cégcsoport.

Fotók: Flix SE

Címkék