Magazin, Technika

A FlixMobility 2024-re ígéri első hidrogénhajtású távolsági buszait

Ha minden a tervek szerint alakul, akár már 2024-ben utazhatunk a FlixMobility, a Freudenberg Fuel Cell e-Power Systems és a ZF Friedrichshafen AG együttműködésében fejlesztett hidrogén üzemanyagcellás távolsági buszok első példányaival, amelyek jelen állás szerint a maguk nemében egyedülállóak lesznek a világon. A HyFleet nevű kutatási projektben a német atmosfair klímavédelmi civil szervezet és egy, jelenleg még nem megnevezett európai buszgyártó is részt vesz majd.

A FlixMobility és a Freudenberg együttműködéséről, amelynek célja egy kifejezetten távolsági autóbuszokhoz alkalmas, nagy teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszer kifejlesztése, még 2019 szeptemberében számoltunk be először. Azóta viszonylag kevés új információ szivárgott ki a projektről, leszámítva, hogy időközben a ZF neve is megjelent a kiemelt partnerek listáján, feltehetően a központi elhelyezésű villanymotor és a hozzá kapcsolódó hajtáskomponensek beszállítójaként. A konzorciumot a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium nemrégiben hivatalos nem kötelező erejű szándéknyilatkozat (Unverbindliche Inaussichtstellung, UIA) formájában biztosította támogatásáról. A tervek szerint a prototípusok bemutatására és az első közúti tesztekre 2024-ben kerülhet sor. Az alapjárművet biztosító buszgyártó nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra – az első számítógépes grafikákon szereplő Irizar után az újabb kiadású látványterveken már egy átmontírozott VDL Futura ismerhető fel, ebből azonban még korai lenne bármilyen messze ható következtetést levonni. A FlixMobility leendő hidrogénhajtású távolsági buszaival szemben továbbra is 500 kilométer a hatótávra vonatkozó elvárás, főként a sofőrváltások miatt szükséges, kötelezően előírt megállások számára alapozva. A hidrogén, mint üzemanyag, kiválóan alkalmas erre, újratöltése pedig hasonlóan gyors, mint a dízelmotoros buszok esetében. Annak érdekében, hogy valóban nulla károsanyag-kibocsátású hidrogénbuszokat alkalmazzon, a FlixMobility úgy tervezi, hogy kizárólag fenntartható és megújuló módszerekkel termelt zöld hidrogént fog használni, így partnerséget köt majd infrastruktúra- és energiaszolgáltatókkal is.

A támogatók és a projekt neve jól olvasható a busz oldalán, de azért a mellékesnek nem nevezhető hidrogéntartályok is elférhettek volna a képen…

A FlixMobility által hivatkozott tanulmány szerint egy átlagos, 400 kilométeres út során a távolsági busszal való utazás önmagában 6,6 kg-mal csökkenti a CO2-kibocsátást egy utasra vetítve a személyautós közlekedéshez képest. Egy utas egy kilométerre történő eljuttatása 26 gramm CO2 kibocsátásával jár, ami a zöldek példájában szereplő Berlin-München útvonalon nagyjából 15,6 kg-ot jelent személyenként. Mindez elenyésző mennyiség az azonos távú repülőút esetén számított 143 kg-os értékhez képest, de messze van a teljesen karbonsemleges működéstől, ami a FlixMobility, a Freudenberg és ZF célkitűzését jelenti.

Büszkék vagyunk arra, hogy a HyFleet projekt keretében részt vehetünk az első, 2024-re elérhető európai üzemanyagcellás távolsági busz kifejlesztésében, a Freudenberggel és a ZF-fel közösen. Az üzemanyagcella technológia része a zöld mobilitási forradalomnak és lehetőséget nyújt a buszgyártóknak, hogy alakítsák a fenntartható mobilitás jövőjét. Ezzel a projekttel tovább haladunk afelé, hogy emberek millióinak biztosítsunk fenntartható és megfizethető mobilitási lehetőséget. Teljes mértékben összhangban vagyunk az EU és Németország szén-dioxid semlegességi célkitűzésével, és készen állunk rá, hogy ehhez mi is hozzátegyünk. Nagyszerű látni, hogy a német kormány elismeri, hogy a közlekedési szektor karbonmentesítésének fel kell gyorsulnia, és kész támogatni a közösségi közlekedést ezen az úton“ – kommentálta a fejleményeket André Schwämmlein, a FlixMobility alapítója és ügyvezető igazgatója.

Amint arról eddig is folyamatosan tudósítottunk portálunkon, a FlixMobility világszerte más alternatív hajtásmódokkal is kísérletezik: többek között biogáz-üzemű, tisztán elektromos hajtású és napelemekkel kiegészített dízelmotoros típusokat is kipróbált az elmúlt években.

Látványtervek: FlixMobility/HyFleet project

Címkék