Magazin

Megduplázta magyarországi utasforgalmát 2018-ban a FlixBus

Eredményes esztendőn van túl a FlixBus hazai kirendeltsége: a vállalat 2018-ban megduplázta utasforgalmát Magyarországon, az év folyamán bevezetett új célállomásoknak köszönhetően pedig Győrben és Szegeden is többszörösére nőtt az utasok száma. A hazánkban 2016 eleje óta jelen lévő mobilitási cégóriás a hazai busztársaságok közül a Volánbusszal működik együtt. A FlixBus vezetésének eközben világszinten is van oka az ünneplésre: a feltűnő zöld-narancssárga buszairól ismert társaság az év végére világ legnagyobb autóbuszos szolgáltatójává nőtte ki magát a hálózat kiterjedése alapján.

2018 Magyarországon: kapacitásbővítés és új célállomások

Ahogy arról weboldalunkon mi is folyamatosan tudósítottunk, az elmúlt évben ismét nőtt a Magyarországról elérhető FlixBus-célállomások száma, így 2018-ban már Európa-szerte 17 ország összesen több, mint 100 városába volt lehetőség közvetlenül utazni a jellegzetes zöld-narancssárga távolsági buszokkal Budapestről. Több ország és régió újonnan vált a helyi kínálat részévé, de a már meglévő összeköttetéseket is fejlesztette a FlixBus. Magyarországról elérhető új úti célként került a hálózatba például márciusban Bulgária fővárosa, Szófia, Dél-Csehország egyes városai, mint például Český Krumlov, illetve Németország északnyugati része. Jelentősen sűrűsödött a járatszám Bécs irányába, a nyári főszezonban egyes napokon 28 busz indult az osztrák fővárosba, a nemzetközi buszpályaudvar és a reptér mellett ősztől már a Bécs mellett található, szintén népszerű úti célnak számító parndorfi outletbe is szállított utasokat Magyarországról a FlixBus. Horvátország irányába is bővített a cég, Zágrábba akár napi 6 járat közül választhattak az utasok, de a nyár során a tengerpartra is naponta indult közvetlen összeköttetés.

2018-ban is folytatta terjeszkedését régiónkban a FlixBus

Győrben és Szegeden az országos átlagnál nagyobb volt a növekedés, a kisalföldi megyeszékhelyen több, mint háromszorosára, Szegeden pedig közel négyszeresére nőtt az utasforgalom az elmúlt évben. Utóbbi városból még december folyamán is jelentett be új desztinációkat Szlovákia, Csehország és Németország irányába a FlixBus. 2018-ban mindkét városból közel 30 európai célállomás volt elérhető átszállás nélkül.

Nemzetközi terjeszkedés és digitális innováció

Globális szinten ugyancsak az elmúlt év krónikájához tartozik, hogy a mobilitási vállalat 2018. május 31-én megindította szolgáltatását az Egyesült Államokban is, ahol egyelőre főként az ország nyugati vidékén (Kalifornia, Arizona, Nevada) üzemeltet menetrend szerinti buszjáratokat. A FlixBus így jelenleg 29 országban van jelen, Európában és az USA-ban a tavalyi 40 százalékos növekedést követően mostanra mintegy 350 000 napi összeköttetést biztosít.

A német alapítású FlixBus május vége óta már az Egyesült Államokban is jelen van

„Az elmúlt évben a tengerentúlra vittük szolgáltatásunkat, elindítottuk az első FlixTrain vonatot Németországban és elsőként a világon menetrend szerinti szolgáltatásba kezdtünk elektromos buszokkal (Yutong ICe 12 és BYD C9 eCoach típusokkal – a szerk.) távolsági útvonalon Franciaországban és Németországban. Országos hálózatot alakítottunk ki Lengyelországban és Svédországban, illetve belföldi összeköttetéseket kezdtünk kínálni Belgiumban és Svájcban. Emellett számos innovatív megoldást vezettünk be a buszokon és vonatokon. Várjuk, hogy 2019-ben egyre növekvő csapatunk segítségével hasonló gyorsasággal terjeszkedjünk tovább” – mondta el André Schwämmlein, a FlixMobility alapítója és ügyvezető igazgatója.

2018-ban a FlixMobility együttműködésbe kezdett az Apple Pay-jel, a Google Pay-jel, a Google Asszisztenssel, illetve fedélzeti szolgáltatásként virtuális valóság megoldást kezdett tesztelni Las Vegasba tartó buszain. Emellett számos házon belüli fejlesztés is megvalósult, mint például az ülőhelyfoglalás és a „Hol a buszom?” funkció, ami lehetővé teszi a buszok valós idejű követését.

Márciusban elindult a FlixTrain, a mobilitási cég kötöttpályás ágazata is

A FlixMobility gyors terjeszkedése nagyrészt annak köszönhető, hogy világszerte növeli munkavállalóinak számát. Jelenleg körülbelül 1200-an dolgoznak a FlixBus és FlixTrain 16 irodájában (köztük Budapesten is), 14 országban. Azáltal, hogy helyi munkaerőt alkalmaz, a FlixBus folyamatosan alakítani tudja szolgáltatását az egyes piacokhoz és a különböző ügyféligényekhez.

A munkavállalók mellett a FlixMobility közel 300 partnerrel és 7000 autóbusz-vezetővel, illetve mozdonyvezetővel dolgozik együtt. A közös munkának köszönhetően már több mint 100 millió embert juttatott célba a FlixBus csapata a 2013-as németországi piacra lépés óta.

 

Fotók: FlixBus

Címkék