Magazin

Különleges matricázású Neoplanokkal ünnepli harmadik magyarországi évét a FlixBus

Nemzeti színvilágú matricázással ékesített Neoplan Tourliner turistabuszok szolgálatba állításával ünnepli hároméves magyarországi jelenlétét a FlixBus. Az Európa mellett lassanként az USA-t is meghódító mobilitási cég 2016 júniusában indította el első magyarországi partner által üzemeltetett járatait. Az elmúlt három évben Európa legnagyobb távolsági buszos szolgáltatója folyamatosan bővítette hazánkból induló viszonylatainak hálózatát: az idei nyári menetrendben minden eddiginél több, közel 200 európai célállomás érhető el átszállás nélkül Budapestről, az éves utasforgalom pedig immár milliós nagyságrendű. Az évforduló alkalmából a FlixBus az idén júniusban szolgálatba álló új buszokon különleges matricás dekorációt alkalmaz, helyi látványosságokkal népszerűsítve Magyarországot az európai utasok körében. A piros-fehér-zöld színeket viselő járműveket a mobilitási cég legújabb hazai partnere, az Infinitours Kft. – Busz.hu üzemelteti.

A magyarországi fejlődés számokban

A 2016-os induláskor Ausztriába közlekedett elsőként FlixBus-járat Magyarországról – mind a mai napig nyugati szomszédunk jelenti a legnépszerűbb célországot -, jelenleg pedig már 16 ország mintegy 200 településére szállít közvetlenül utasokat hazánkból a nemzetközi szolgáltató. Idén nyáron már közel 90 buszjárat indul a forgalmasabb napokon a Népligetből, ami több, mint tízszeres növekedést jelent három évvel ezelőtthöz képest. Emellett ma már a kelenföldi pályaudvarról, a Mexikói útról és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről is kínál indulási lehetőséget a vállalat. A FlixBus Budapesten kívül is folyamatosan fejlesztette ajánlatát az elmúlt években, Szegedről, Győrből és Siófokról is hozzávetőleg 30 európai település érhető el átszállás nélkül.

A júniusban forgalomba álló buszok országimázs-erősítő nemzeti matricás dekorációt kapnak

Amellett, hogy a hálózat egyre kiterjedtebbé vált, több útvonalon a napi járatsűrűség is jelentősen növekedett. Bécsbe például 2016-ban még csak napi 7 indulási lehetőség volt, ehhez képest idén csak a népligeti indulásokat tekintve is naponta akár 27 különböző opció közül választhatnak az utasok, így van, hogy óránként több alkalom is rendelkezésére áll azoknak, akik az osztrák fővárosba tartanak. Bécs mellett (különösen a nyári hónapokban) Horvátország jelenti a másik kiemelt népszerűségű úti célt a magyar utazóközönség számára, így a lehetőséget felismerve az elmúlt években Zágráb irányába is nagyot bővített a FlixBus. A 2016-os kezdeti napi egyetlen indulás helyett idén nyáron már naponta tizenkétszer közlekedik távolsági busz a horvát fővárosba Budapestről, ez a tavalyi frekvenciához viszonyítva is a járatsűrűség megkétszereződését jelenti.

„Az összeköttetések mellett 2016 óta dinamikusan nő utasaink száma is, tavaly a FlixBus magyarországi utasforgalma már meghaladta az egymillió főt. Arra számítunk, hogy az idén tovább bővülő hálózatunknak köszönhetően még többen választják majd klímabarát szolgáltatásunkat külföldi utazásaik során” – mondta el Arany László, regionális ügyvezető igazgató.

A buszokon kerékpárszállításra is van lehetőség

A FlixBus a 2019-es nyári menetrendbe is számos újdonságot integrált. Idén először az Isztria és a szlovén tengerpart városai is elérhetők zöld busszal, így az Adriai-tenger mentén már több mint 20 településre utazhatnak minden nap a magyarok, többek közt Koperbe, Pólába (Pula), Abbáziába (Opatija), Zárába (Zadar), Splitbe vagy Dubrovnikba. Idén került a hálózatba Európa 2019-es Kulturális Fővárosa, a bulgáriai Plovdiv, több lengyel város, így például Poznań vagy Gdańsk, emellett olyan kirándulóhelyek, mint Bled vagy Poprád is hamarosan átszállás nélkül megközelíthetők lesznek.

Növekszik a magyar FlixBus-partnerek száma

A FlixBus üzleti modelljének lényege, hogy saját tulajdonú buszflotta felállítása helyett a mobilitási cég országonként helyi buszos szolgáltatókkal működik együtt, ötvözve ezáltal a piaci tapasztalatot és tradíciót a zöld társaságra jellemző modern technológiai megoldásokkal. A partnercégek gondoskodnak a járművek rendelkezésre állásáról és a járatok napi üzemeltetéséről, míg a FlixBus a digitalizációért, a hálózatfejlesztésért, a buszok megtöltéséért és az egységes minőség biztosításáért felel – és természetesen a mobilitási ernyőcég írja elő a buszok messziről felismerhető, jellegzetes zöld-narancssárga külső színvilágát és a cég zászlaja alatt közlekedő járművek műszaki, kényelmi paramétereit is. A FlixBus 2017 óta budapesti irodából koordinálja a régiós piacot.

2016 júniusában a FlixBus első hazai partnere a 90 éves múlttal rendelkező Volánbusz Zrt. lett, amely jellemzően Mercedes-Benz Tourismo és Volvo 9700 turistabuszok rendelkezésre bocsátásával veszi ki a részét az együttműködésből, de akad a felhozatalban Scania Touring HD is. (Mint ismert, a Volánbusz korábban több, mint 20 évig az Eurolines partnere volt; a zöldek utóbbi években mutatott terjeszkedésére jellemző, hogy idén május óta ez a korábbi konkurens vállalat is a FlixBus-birodalom részét képezi.) Az elmúlt években aztán újabb magyar partnerekkel kezdett együttműködni a FlixBus, ezúttal már a magántulajdonú kis- és középvállalkozások közül válogatva. 2018-ban a Five Stars Bt., 2019 májusában pedig az Infinitours Kft. – Busz.hu csatlakozott a globális hálózatot kiszolgáló közel 300 buszpartnerhez. Mindkét vállalat családi tulajdonban van és több, mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a buszos személyszállításban, az elmúlt években idehaza elnyerték az Év Autóbuszos Személyszállítója díjat is. Az egyébként jellemzően charter járatokat működtető cégek a FlixBus-szal való együttműködésnek köszönhetően léptek be a menetrend szerinti nemzetközi távolsági buszpiacra.

Jól mutatnak FlixBus színeiben az Infinitours – Busz.hu legújabb Neoplanjai

„Kerestük az új üzleti lehetőséget és találtunk egy olyan partnert, aki értékeli és el is várja azt a magas színvonalat és minőséget, amit az autóbuszos személyszállítás területén nyújtunk. Amellett, hogy jól képzett buszvezető kollégáink a legnagyobb biztonságban juttatják el utasainkat az általuk választott úti célhoz, korszerű szervizbázisunk és felkészült szervezői csapatunk biztosítja a kiváló hátteret. A FlixBus-szal való együttműködés új szolgáltatási területet nyitott meg számunkra, újabb magas komfortfokozatú turistabuszokat és közel 20 kollégát hozott cégünk életébe, ami egyaránt növekedés és előrelépés” – tette hozzá Koós László, az Infinitours Kft. ügyvezető igazgatója. A cég új beszerzésű Neoplan Tourlinereivel egyébként jellemzően a horvátországi járatok utasai találkozhatnak majd. Az esztergomi székhelyű vállalkozás az elsők között, még 2017 tavaszán vásárolt először az MAN Lion’s Coach prémiumkategóriás testvérmodelljéből, az első két példányt annak idején mi is megnéztük.

A magyar buszpartnerekkel üzemeltetett járművek mindegyike a jelenlegi legmodernebb, Euro 6-os besorolású motorral szerelt távolsági busz, melyeken a nemzetközi flotta minőségi jellemzőinek megfelelően nagy lábtér, fedélzeti WiFi, 230 V-os csatlakozó aljzatok és mosdó is található.

 

Fotók: FlixBus, Infinitours – Busz.hu

Címkék